STARI RECEPT ZA SARMU IZ 1952. GODINE IZNENADIO DOMAĆICE: Koristili su JEDAN "TAJNI" SASTOJAK koji danas gotovo niko ne koristi
Foto: Profimedia

da li ste znali za ovaj trik?

STARI RECEPT ZA SARMU IZ 1952. GODINE IZNENADIO DOMAĆICE: Koristili su JEDAN "TAJNI" SASTOJAK koji danas gotovo niko ne koristi

Žena -

Čini se da bez sarme ne možemo da zamislimo nijednu svečanu trpezu tokom zimskih meseci, a svaka domaćica ima neku svoju caku i posebnu recepturu po kojoj priprema ovaj tradicionalni specijalitet.

No, nedavno je jedan recept za sarmu star više od pola veka prilično uzburkao strasti na internet nebu - tada se spremala nešto drugačije nego danas. Ako je verovati ovom receptu, u sarmu je neophodno dodati i jaje!

Sarma, Hangar
foto: Profimedia

Upravo je to zbunilo mnoge korisnike interneta, koji tvrde da jaje nema šta da traži u sarmi. Drugi, pak, veruju da je ovo dobar dodatak jer povezuje smesu.

Recept je, inače star više od 70 godina, a objavljen je u "Knjizi za svaku ženu" iz 1952. koju je izdala Hrvatska seljačka štamparija, a tu ga je pronašao "24sata.hr". Mi ga ovog puta prenosimo u celini, a vi nam pišite u komentarima - stavljate li vi jaje u sarmu?

Potrebni sastojci:

  • 3 glavice kiselog kupusa
sarma
foto: Profimedia

Fil za sarmu:

  • 1/2 kg iseckane govedine
  • 1/2 kg iseckane svinjetine
  • 4 velike kašike suve slanine iseckane na sitne kocke
  • 2 velike kašike masti
  • 1 glavica sitno iseckanog luka (treba žuto ispeći)
  • 1 celo jaje
  • 1 velika kašika soli
  • 1/2 velike kašike bibera
  • 6 velikih kašika pirinča
jaje, jaje u jajetu
foto: Printscreen/Youtube

Za zapršku:

  • 5 velikih kašika masti
  • 3 velike kašike brašna
  • 1 velika kašika paprike
  • 2 do 3 litra supe od suvog mesa ili vode
  • iseckani kiseli kupus
  • 2 velike kašike soli

Priprema:

Sve što je nabrojano pod "fil za sarmu" treba u posudi dobro izmešati. Od svake glavice kupusa listovi se skinu i malo iseku rebra, da budu tanja, a da se ne ošteti list.

Sarma
foto: Thinkstock

Staviti list kiselog kupusa na dlan, a na list jednu kašiku nadeva. Sa one strane ruke gdje je mali prst složi kraj lista. Onaj kraj lista koji je najbliži zglobu, uzmi i zamotaj. Preostaje još jedan kraj koji nije zamotan. Taj utisni prstima.

Napravi zapršku, zalij je vodom ili supom, dodaj iseckani kupus, posoli, prokuvaj, poređaj sarme preko kupusa, pokrij posudu i kuvaj polagano 3 do 4 sata. Ako je kupus previše kiselog ukusa, stavi 1 do 2 kocke šećera, a ako imaš surutke, dodaj je umesto vode.

(Kurir.rs/BlicŽena)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track