Ostavljanje hrane za kasniju upotrebu, naročito posle praznika, donosi mnogo pitanja i zabrinutosti, posebno kada je reč o mesu i mesnim proizvodima. Svaka vrsta mesa ima svoj rok trajanja, čak i na hladnom.

Svinjetina i crveno meso

Crveno meso, kao i pečenje, mogu da stoje u frižideru do pet dana, a mogu da se zamrznu na period od 4-12 meseci. Nakon toga, meso više nije za upotrebu. Preostalo obrađeno meso će trajati 3-4 dana u frižideru, i 2-6 meseci u zamrzivaču.

profimedia0341975696.jpg
Profimedia 

Slanina i kobasice

Slanina koja stoji u frižideru bi trebalo da se pojede za nedelju dana, a kobasica u roku od dva dana. I jedno i drugo se može zamrznuti na mesec dana, a neke kobasice mogu stajati u zamrzivaču i do dva meseca.

slanina-profimedia0303296354.jpg
Cseh Ioan / Alamy / Alamy / Profimedia 

Mleveno meso

Mleveno meso, bilo da je u pitanju junetina, svinjetina ili piletina, može da stoji u frižideru jedan do dva dana, a mogu da se zamrznu na period od tri do četiri meseca.

mleveno-meso.jpg
Profimedia 

Piletina

Sirova piletina u frižideru traje samo dan ili dva (na temperaturi od 5 Celzijevih stepeni ili hladnije), ali do godinu dana u zamrzivaču (na temperaturi od -18 ili hladnije). Kuvana piletina može da stoji u frižideru nekoliko dana, a može i da se zaledi pa da se pojede u razmaku od dva do šest meseci.

profimedia0251211220.jpg
Profimedia 

Salame i viršle

Viršle i salame mogu u frižideru mogu da budu dve nedelje neotvorene i trebalo bi nakon otvaranja da se pojedu najduže za pet dana, piše ''Reader’s Digest''. U zamrzivaču će trajati mesec do dva meseca.

salama-salame.jpg
Profimedija 

(Kurir.rs/Blic žena/T.B.)

Bonus video:

01:00
SVINJETINA U EU POSKUPELA ZA 40 ODSTO: Evo kada ćemo saznati kako će biti kod nas! Kurir u Čačku, meštani FRAPIRANI cenom mesa Izvor: Kurir televizija