DA LI JE GREH IMATI INTIMNE ODNOSE NA BOŽIĆ? Svete knjige su jasne: Evo smete li ovako da iskazujete ljubav na ovaj veliki praznik
Foto: Profimedia

da li to radite?

DA LI JE GREH IMATI INTIMNE ODNOSE NA BOŽIĆ? Svete knjige su jasne: Evo smete li ovako da iskazujete ljubav na ovaj veliki praznik

Žena -

Budući da se u poslednje vreme mogu čuti različita mišljenja duhovnika po pitanju bračnog uzdržanja u postu i praznicima, prenosimo vam izbor iz Otačkih tekstova u kojima su mnogi duhovnici govorili na ovu temu.

Portal pravoslavnaporodica.org.rsb sakupio je relevantna mišljenja duhovnika u vezi sa vekovnim učenjem Crkve da se post, koji je Crkva propisala, odnosi i na telesne odnose, a ne samo na jelo, kako neki tvrde.

post, crkva
foto: Ilustracija/Profimedia

"Naravno da se snishiđenje i po tom pitanju ostavlja na razmatranje duhovniku u svakom pojedinačnom slučaju, kao što je to inače slučaj po pitanju posta. Ne zabranjujte se jedno drugome, sem po dogovoru privremeno, da bi se predali postu i molitvi, pa opet da se sastanete, da vas satana ne iskušava vašim neuzdržanjem. (Kor., 7,5)

Prepodobni Lav Optinski

"Ako budete čuvali svoju savest čistom uoči praznika, sredom i petkom, ako se budete uzdržavali u postu, onda će vas Gospod Bog, bogati u dobru i milostivi, blagosloviti takvom decom koja će vas utešiti svojim dobrim i moralnim životom i biće vam rukovoditelji ka budućem životu, što vam želim da dobijete".

Prp. Jefrem Sirin

“Ne zabranjujte se jedno drugome, sem po dogovoru privremeno", radi ispunjenja religioznih obaveza, u vreme postova i molitvi. Dakle, u dane praznične uzdržavajte se da vas ne iskuša satana.

Blaženopočivši vladika Stefan Žički

Supružnici treba da se strogo pridržavaju običaja i zapovesti Crkve u međusobnim odnosima , čuvajući sebe u čistoti o praznicima, nedeljama, posnim danima (sredom i petkom).

seks
foto: Shutterstock

Postoje slučajevi kada kod hrišćanskih porodica biva narušena sloga i jedno od supružnika pada u očajanje zbog odbijanja drugog da izvršava bračne odnose, izazvano zbog revnosti u uzdržanju. To se najčešće odnosi na periode višednevnog posta.

Apostol Pavle

Ovde je, saglasno preporuci apostola Pavla uzdržanje moguće ostvariti samo pri jednodušnoj saglasnosti za to oboje supružnika: ono ne može imati mesta, ako je jednome od njih to opterećenje, da uzdržavajući se gubi svoj duševni mir.

No šta biva u tom slučaju kada jedno od supružnika neće da prihvati uzdržanje ni kod jednodnevnog posta, ili praznika? Ovde se susrećemo sa jednom od opasnosti koju nosi brak kod ljudi različitih pogleda i životnih shvatanja. Ovde su neizbežne duševne drame i duboke traume. Po zapovesti apostola Pavla supružnici ne trebaju da odbijaju jedan drugog, ali pri tom će biti narušena svetost praznika, ili posta.

seks, potencija, par u krevetu
foto: Denys Kovtun / Alamy / Alamy / Profimedia

Ovde mi dolazimo do zaključka o tome koliko je važna obazrivost pri izboru supružnika, to je preduslov za srećan brak. Brak koji po svojoj suštini jeste dobrovoljno potčinjavanje, lak i srećan je samo tada, kada se duša predaje blagočestivom i dobrodeteljnom suprugu, i nije moguće izbeći nesreću ako se suprug nalazi u vlasti strasti i greha.

Ne bez razloga tuguje apostol Pavle za onima koji žive u braku: „Ali će imati takve nevolje tjelesne; a ja vas žalim“ (1. Kor. 7,28)", reči su samo nekih od velikih duhovnika i gotovo sva mišljenja se sublimiraju u dva koja smo vam preneli.

(Kurir.rs/ŽenaBlic/A.G.)

Bonus video:

06:35

U ISTORIJI I DOKAZU NAŠEG SPASENJA NAJZNAČAJNIJA SU DVA PRAZNIKA Episkop Toplički gospodin Petar OVIM REČIMA čestitao Božić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track