OVO JE RAZLOG ZAŠTO SE BOŽIĆ BAŠ TAKO ZOVE! Sveštenik razrešava veliku dilemu: Evo zašto najradosniji praznik nosi baš to IME!
Foto: AP/Evgeniy Maloletka

DA LI STE TO ZNALI?

OVO JE RAZLOG ZAŠTO SE BOŽIĆ BAŠ TAKO ZOVE! Sveštenik razrešava veliku dilemu: Evo zašto najradosniji praznik nosi baš to IME!

Žena -

Da li ste se nekad zapitali zašto se Božić, najradosniji hrišćanski praznik, zove baš tako? Jasno je da ima veze sa Bogom, da je neka izvedenica u pitanju, ali kojim verskim putovima smo od Boga došli do Božića i šta, zapravo, ime današnjeg dana znači?

Badnje Veče, Božić
foto: Nemanja Nikolić

Srpski sveštenik Vladimir Levićanin dao je objašnjenje nastanka i značenja pojma koji među najznačajnima u hrišćanskom svetu. U reči Božić ima i gramatike, ali i mnogo važnije verske simbolike.

Deminutiv od reči Bog je Božić. Ta glasovna promena, palatalizacija, otkriva nam još jedan aspekt tog praznika.

- To je teorija koju je razvio blaženopočivši vladika Danilo Krstić. On je bio jedan veliki čovek i duhovnik i govorio je da na srpskom jeziku reč Božić zapravo znači da nam se rađa Bogić, da se Bog rađa kao dete, i to je prelepo tumačenje srpskog jezika. Hristos kao beba je bio kao i svaka druga beba, beba sa potrebom da bude negovana, da bude hranjena, beba sa potrebom da bude voljena i beba sa potrebom da bude zaštićena. Hristos nam se predaje kao Dete i mi Ga možemo zavoleti samo kao Dete i predati mu se samo kao Detetu - objasnio je sveštenik Vladimir Levićanin.

Ukrajina, božić
foto: EPA/Oleg Petrasyuk

I pozdrav "Hristos se rodi" ima duboko značenje

Fraza "Hristos se rodi!", koju izgovaramo na Božić, objava je radosne vesti da je Spasitelj sveta rođen i da vera u Njegovo delo spasava one koji u Njega veruju.

(Kurir.rs/ŽenaBlic/A.G.)

Bonus video:

06:35

U ISTORIJI I DOKAZU NAŠEG SPASENJA NAJZNAČAJNIJA SU DVA PRAZNIKA Episkop Toplički gospodin Petar OVIM REČIMA čestitao Božić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track