Evo kako da napravite slasni kolač sa makom, koji se preliva glazurom od krem sira, a svaki zalogaj je pravo zadovoljstvo.
Kolač sa makom će prijati svim čulima – mek je i sočan, možete da ga pravite za praznike. Za mekani kolač sa makom potrebni su vam odvojeni sastojci za kolač i za preliv.
Sastojci:
40 g maka 125 ml mleka 4 belanca 94 g biljne masti 130 g šećera 1 kašičica ekstrakta vanile 250 g brašna 2 kašičice praška za pecivo
Glazura od krem sira:
120 g krem sira, omekšanog 63 g putera, omekšanog 1 kašičica ekstrakta vanile 250 g šećera u prahu
Priprema:
Korak 1
Potopite mak: Za mekani kolač sa makom maloj posudi potopite mak u mleko 30 minuta. Stavite belanca u veliku posudu i ostavite da stoje na sobnoj temperaturi 30 minuta.
Korak 2
Napravite testo:
U drugoj velikoj posudi sipajte biljnu mast i šećer dok ne postane svetla i pahuljasta. Umutite vanilu. Kombinujte brašno i prašak za pecivo, i dodajte u kremastu smesu naizmenično stavljajući mak, i dobro umutite posle svakog dodavanja. Umutite belanca dok se ne formiraju mekani vrhovi; umesite testo. Sipajte u podmazanu tepsiju. Pecite na 200° 25-30 minuta ili dok čačkalica umetnuta u centar ne izađe čista. Ohladite na rešetki mekani kolač sa makom.
(Kurir.rs/Receptoor/T.J.)
Bonus video: