SRPSKA LEKARKA REAGOVALA NA SNIMAK KIM K! "Propagira opasno ponašanje i to je apsolutno neprihvatljivo"
Foto: Printscreen

evo šta je rekla

SRPSKA LEKARKA REAGOVALA NA SNIMAK KIM K! "Propagira opasno ponašanje i to je apsolutno neprihvatljivo"

Žena -

Melanom je zloćudni tumor melanocita, ćelija koje se nalaze u u najdonjem sloju najpovršnijeg sloja kože - epidermu. Postoji niz fakotra rizika, među kojima su i sunčanje bez kreme sa zaštitnim faktorom, kao i odlazak u solarijum.

Solarijumi su veoma popularni i mnoge dame odlaze tamo ne bi li dobile malo boje, međutim ovo može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih posledica. O tome je na svom TikTok nalogu govorila i doktorka, specijalista dermavenerologije, Nevenka Dokmanović.

Prvi znaci i simptomi melanoma često su

  • Promena postojećeg mladeža
  • Razvoj novog pigmentiranog ili neobičnog izgleda na vašoj koži
  • Potražite mladež nepravilnih oblika, kao na primer mladež sa dve veoma različite polovine.
  • Obratite pažnju ukoliko mladež ima nepravilne, oštre ivice.
  • Sumnjive mogu da budu izrasline koje imaju mnogo boja ili neujednačenu boju.
  • Važno je pratiti mladeže koji su veći od 6 milimetara.
  • Ukoliko mladeži ili promene na koži rastu tokom vremena, ili menjaju boju i oblik, potrebno je javiti se lekaru. Promene na mladežima takođe se mogu prikazati i u vidu svraba ili krvarenja.

Kancerozni (maligni) mladeži se veoma razlikuju po izgledu. Neki mogu pokazati sve gore navedene promene, dok drugi mogu imati samo jednu ili dve neobične karakteristike.

Ona je obajvila video u kom kritikuje svetski poznatu starletu Kim Kardašijan, koja na svojim društvenim mrežama promoviše odlaske u solarijume, uprkos činjenici da se njena sestra, Kloi Kardašijan borila sa rakom kože.

Kloi Kardašijan o borbi sa rakom kože

Kloi Kardašijan (38) je na svom Instagram nalogu podelila svoje mučno iskustvo sa melanomom. U iskrenom obraćanju svojim pratiocima, ona je hrabro govorila o svojoj borbi sa ovom bolešću koja je dovela do uklanjanja melanomske tačke na obrazu, ostavljajući za sobom primetnu brazdu na licu.

Kloi Kardašijan
foto: Printscreen/Instagram

- Morali smo da uklonimo tumor sa mog obraza pa sam ostala sa udubljenjem - rekla je ona i dodala da je imala „malu izbočinu“ na obrazu. Nakon što nije nestala, odlučila je da uradi biopsiju kod dva doktora. Stručnjaci su predložili da odmah ide na operaciju uklanjanje tumora.

Kloi Kardašijan
foto: Printscreen/Instagram

Kloe je sa 19 godina imala melanom na leđima i tada je uklonjen hiruškim putem.

- Ja sam neko ko nosi kremu za sunčanje svaki dan neizstavno, tako da niko nije izuzet od ovih stvari.

- Da li ste videli novi video Kim Kardašijan? Propagiranje rizičnog ponašanja zaista nije kul. Mi svi znamo video snimke njene sestre koja se letos borila sa melanonom i nedavno smo dobili priliku da pričamo o faktorima rizika zbog kojih nastaje maligni melanom - započela je doktorka i nastavila:

- Solarijum jeste glavni faktor rizika za oboljevanje od jako opasnog i smrtonosnog karcinoma kože. Naravno postoji jako mnogo razloga kojim se opravdava korišćenje solarijuma. Jedna od njih je i ideja da treba da poboljšamo produkciju vitamina D, ali solarijum radi na bazi UV zračenja i uopšte ne dovodi do stvaranja ovog vitamina, za to vam trebaju UVV zraci.

@dr_nevenka_dokmanovic Ja zaista i verujem da je ovo neka losa marketinska strategija,i sada dermatolozi širom sveta komentarisu ovaj video.Solarijum uzeokuje karcinome kože kao i prerano starenje. #dermatolog #skintok #solarijum #skincancer ♬ original sound - Dr Nevenka Dokmanovic

Slično se dešava i kada hoćemo da se pripremimo za odlazak na letovanje. Uglavnom hoćemo da pocrnimo malo da bismo se zaštitili, ali jedina prava zaštita je na nivou faktora za sunčanje broj 2. I treća stvar jeste da hoćemo da izlečimo neka kožna oboljenja poput, akne ili psorijaza. U ovom slučaju Kim Kardašijan zaista ima psorijazu i možda zbog toga možemo da opravdamo postojanje i korišćenje ovakvog jednog karcinomskog kreveta u njenoj kući. Međutim, lečenje psorijaze, jeste da postoji fototerapija, ali to su mnogo manje doze i trebalo bi strogo da se kontroliše od strane lekara. Ovako rizično ponašanje, od strane Kim Kardašijan, koja zaista ima abnormalan uticaj na mlade, je apsolutno neprihvatljivo sa dermatološke strane - zaključila je Nevenka Dokmanović.

Obavezno zakažite pregled ako primetite bilo kakve promene na koži koje izgledaju neobično.

(Kurir.rs/A.G.)

Bonus video:

02:16

OD OBIČNE GLAVOBOLJE UMIŠLJAJU DA IMAJU RAK! Zašto je HIPOHONDRIJA najteža za LEČENJE? Psihoterapeut Puretić: Sve počinje ODAVDE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track