UMALO SE UBILA ZBOG NOVINARA IZ BEOGRADA: Ljubav i SKANDAL potpuno je uništili, a oko njene smrti i danas je obavijen VEO TAJNE
Foto: Boris Kaufman / Sputnik / Profimedia

posle nje su ostale samo slike

UMALO SE UBILA ZBOG NOVINARA IZ BEOGRADA: Ljubav i SKANDAL potpuno je uništili, a oko njene smrti i danas je obavijen VEO TAJNE

Pop kultura -

Regina Zbarskaja - "najlepše oružje Kremlja". Časopisi su uz njeno ime i prezime uvek stavljali takav opis. Rano je shvatila da mladost i lepota mogu da joj obezbede pristojnu budućnost. Ipak, ni mladost, ni lepota ne traju večno. U njenom životu bilo je svega, osim ljubavi. Umrla je u 52. godini i ostala večita misterija. Niko ne zna gde je njen grob.

Ime prelepe Ruskinje tragične sudbine u prevodu sa latinskog znači "kraljica". Posle njene smrti ostalo je samo nekoliko fotografija. Niko ne zna ni kako je Regina umrla, da li kod kuće u stanu koji se nalazio blizu aerodroma ili u psihijatrijskoj bolnici Kaščenko gde je više puta bila lečena. Da li je reč o samoubistvu, srčanom udaru ili nečemu trećem, takođe je misterija za koju je malo verovatno da će ikada biti otkrivena.

Regina Zbarskaja
foto: Boris Kaufman / Sputnik / Profimedia

Ono što je dobro poznato, to je da je Regina važila za ženu neodoljivog šarma. Kažu da je sve na njoj bilo drugačije, čak i noge sa malom razlikom u dužini koje je na podijumu predstavljala sa neospornim ponosom i dostojanstvom. Anonimna pisma obožavatelja bila su uobičajena pojava u njenom životu.

Rođena u Lenjingradu. Njen otac, Nikolaj Kolesnikov, bio je oficir sovjetske vojske. Odrasla je uz baku. Posle rata, Reginin otac poslat je da služi u Nižnji Novogorod, gde će Regina kasnije završiti školu. Upisala je Ekonomski fakultet. Obožavala je rusku klasičnu književnost, a posebno francuski jezik. Na poslednjoj godini Regina je upoznala osobu koja će igrati posebnu ulogu u njenom životu - Veru Ipolitovnu Aralovu, poznatu modnu dizajnerku.

Regina postaje prvi ambasador sovjetske mode u svetu. Nijedno modno dešavanje u inostranstvu nije prolazilo bez nje. Godine 1967. Regina je blistala na 1. Svetskom festivalu mode u Moskvi. Ovo je bilo najsrećnije vreme u Regininom životu. Obrazovana, lepa i pametna, znala je da šarmira svakoga.

Regina Zbarskaja
foto: Boris Kaufman / Sputnik / Profimedia

Ljubav, depresija i lečenje - nikada više nije bila ista

Na jednoj od boemskih zabava, Regina će upoznati Lava Feliksa Zbarskog, talentovanog umetnika, sina akademika Borisa Zbarskog. Regina se zaljubila u Zbarskog koji je bio opčinjen Regininom sofisticiranošću, lepotom i inteligencijom. Uveo ju je u krug svojih prijatelja, umetnika, reditelja i glumaca. Regina ga je idealizovala. Venčali su se i živeli zajedno 7 godina. Mnogi su govorili da je Regina nesebično volela Lava.

Regina je zaista želela dete, ali Lav je bio izričito protiv toga. Kada je abortirala, Zbarski je podneo zahtev za razvod. Nikada nije uspela da postane majka, a tada više nije ni videla smisao života. Bila je depresivna i počela je da pije lekove. Nakon što se jedva oporavila, Zbarskaja je pokušala da se vrati tamo gde je oduvek bila kraljica - u Kuću modela na Kuznjeckom mostu. Naravno, prihvaćena je, ali to je već bila sasvim druga Regina. Čula je glasine o aferi Zbarskog sa Ljudmilom Maksakovom, kao i da su imali sina Maksima. To ju je dodatno slomilo.

Godine 1972. Zbarski je emigrirao u Sjedinjene Države, a nakon što je saznala za ovo, Regina je presekla vene. Spašena je, ali to je bio prvi put da je završila u psihijatrijskoj bolnici. Nakon lečenja, Regina se ponovo vratila u Kuću modela. Znatno starija, savršeno je shvatala da je "njeno vreme već nepovratno prošlo".

Regina Zbarskaja
foto: Boris Kaufman / Sputnik / Profimedia

Ipak, početkom 70-ih Regina je upoznala mladog jugoslovenskog novinara u Moskvi. Između njih je izbila romansa. Prvi put posle dugo vremena Regina je ponovo osetila želju da živi i voli, ali on se vratio u Beograd i objavio skandaloznu knjigu pod nazivom "Sto noći sa Reginom Zbarskajom", u kojoj Reginu predstavlja kao tajnog agenta. Zbarskaja je pozvana u KGB. Sve je negirala. Bila je slomljena, a zatim još jednom pokušala samoubistvo. Opet je završila u psihijatrijskoj bolnici.

Radio-stanica Glas Amerike je 16. novembra 1987. objavila smrt Regine Zbarskaje. Od nje nije ostalo skoro ništa, osim par fotografija, legende sopstvenog imena i života u kome je bilo svega osim ljubavi.

(Kurir.rs/MONDO/A.G.)

Bonus video:

01:41

PUTIN JE DEKICA ČIJA NAS SMRT NE BI IZNENADILA Analitičar predviđa kako bi ovo uticalo na tok RATA U UKRAJINI i sudbinu Rusije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja