BELMUŽ JE SRPSKO PASTIRSKO JELO STARO VEKOVIMA: Ovo tradicionalni recept se sprema mnogo lako, drži SITOST dugo, a ukus je carski
Foto: Printscreen/Youtube/MilosTheKuvar

NJAM NJAM

BELMUŽ JE SRPSKO PASTIRSKO JELO STARO VEKOVIMA: Ovo tradicionalni recept se sprema mnogo lako, drži SITOST dugo, a ukus je carski

Žena -

Belmuž je tradicionalno staro srpsko jelo uz koje su uživale generacije i generacije, a najčešće se vezuje za planinske krajeve.

Ovo jelo se vezuje za pastire pošto je generalno bilo karakteristično za planinske krajeve, a recept je jako prost i garantuje da će vam držati sitost. Za pripremu je potrebno izuzetno malo vremena i truda, a ukus može biti očaravajuć.

Belmuž
foto: Printscreen/Youtube/MilosTheKuvar

SASTOJCI

Sir - 1 kilogram - mladi punomasni ili kravlji ili ovčiji (bolji je ukus ako se pomeša više vrsta)

Kukuruzno ili pšenično brašno - oko 250 grama

So - 1 do 3 male kašike (u zavisnosti od toga koliko je sir slan)

sir, Nova Varoš, Zlatar, Zlatarski sir
foto: RINA

Priprema:

Prvi isecite sir na komade, a onda ga stavite u jednu malo veću kuhinjsku posudu. Upalite ringlu na 2 ili 3 i lagano ga zagrevajte na niskoj temperaturi. Nikako nemojte pojačavati kako se ne bi desilo da vam sir izgori. Nakon što se sir otopi, dodajte so i brašno mešajte neko vreme varjačom. Količinu soli odredite po sopstvenom ukusu, kao i u zavisnosti od toga koliko je sam sir slan.

(Kurir.rs/Glossy/T.J.)

Bonus video:

05:56

ZASLADITE SE SLANINOM! Srbin Vlada napravio slatko od slanine: Za Kurir TV otkrio NAJČUDNIJI RECEPT za koji ste IKADA ČULI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track