RECEPT ZA PASKURICE: Tradicionalni srpski hlepčići prave se za Zadušnice, a obeležavaju i sve važne događaje u životu čoveka
Paskurice ili, kako se još zovu, poskurice, tradicionalno se prave za Zadušnice, a mi vam donosimo recept za male hlepčiće od pšeničnog brašna koji na sebi imaju utisnut simbol krsta.
Ceo život čoveka na ovim prostorima odvija(o) se između dva hleba, pogače povojnice za tek rođenog i hlepčića poskurica u čast umrlog. A između njih su važni životni događaji i svečanosti, i skoro svaku prati neka vrsta obrednog hleba.
To su pogača za krštenje bebe, zatim postupaonica kad dete napravi prvi korak, pa pogača za proševinu devojke, negde i mladina i „kumovska“, onda kolačići za Mladence. U međuvremenu, na stolu su slavski kolač, vaskršnji, česnica za Božić, kolač koji ljudi dele sa svojom stokom, vasilica za „srpsku“ Novu godinu. U kraljevačkom kraju, na zadušnice žene pripremaju paskurice ili poskurice, male okrugle hlepčiće od pšeničnog brašna, ranije bez kvasca, a danas sa njim, piše BBC. Imaju utisnut simbol – krst sa slovima IS HS NI KA, što znači Isus Hrist pobeđuje. Paskurice su na grobu deljene uz sveću.
Sastojci:
- 500ml vode
- 42gr kvasca
- 100ml ulja
- 1 kašika soli
- 2 kašike šećera
- 750 gr brašna
Priprema paskurica:
- U mlaku vodu stavite kvasac, šećer, ulje, so i brašno pa zamesite testo. Prekrijte i ostavite da nadođe oko 30 minuta u toplom.
- Premesite i podelite u loptice čiju veličinu sami odredite u zavisnosti od toga kolike hlepčiće želite. Poređajte na pleh i prekrijte krpom da nadođu.
- Na svaku lopticu utisnite slovo. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 min. Pečene hlepčice premažite s malo ulja.
(Kurir.rs/Zadovoljna/A.G.)
Bonus video:
"VERUJEM DA ĆE ONO ŠTO ĆU REĆI, BITI OD VELIKE VAŽNOSTI ZA GRAĐANE SRBIJE" Predsednik Vučić obraća se naciji večeras u 18 časova