OPŠTA HISTERIJA ZBOG TORBE OKO KOJE SE BOGATAŠI OTIMAJU Pljušte tužbe protiv modne kuće: Kupci moraju da ispune NEREALNE ZAHTEVE
Foto: TheImageDirect.com / The Image Direct / Profimedia

TRAŽE PRAVDU NA SUDU

OPŠTA HISTERIJA ZBOG TORBE OKO KOJE SE BOGATAŠI OTIMAJU Pljušte tužbe protiv modne kuće: Kupci moraju da ispune NEREALNE ZAHTEVE

Žena -

Ljubitelji mode koji očajnički žele da se dočepaju čuvene "Birkinke" tuže Hermès u Kaliforniji jer kompanija ne želi da im proda kultnu torbu ako pre toga ne kupe druge luksuzne proizvode.

U kolektivnoj tužbi se tvrdi da potencijalni kupci moraju da potroše desetine hiljada dolara na šalove, cipele i kaiševe samo da bi dobili priliku da kupe jednu od najtraženijih torbica na svetu.

Jedna od tužiteljki, Tina Kavaljeri, kaže da se raspitivala o kupovini jedne od željenih torbi od francuske kompanije 2022. godine.

"Rečeno joj je da posebne torbe idu ‘klijentima koji su dosledno podržavali naše poslovanje‘", stoji u tužbi.

Drugi tužitelj Mark Glinoga pokušao je da kupi Birkin torbu prošle godine, "ali su ga prodajni saradnici savetovali da kupi druge proizvode kako bi potencijalno nabavio Birkin torbu".

Krajnje ograničeno izdanje ručno izrađene kožne torbice, inspirisano pokojnom francusko-britanskom glumicom Džejn Birkin, postalo je sinonim za luksuz i ekskluzivnost, s cenom koja se kreće od 10.000 dolara do više od milion dolara.

Omiljene među poznatima i slavnima, uključujući Kloi Kardašijan, Dženifer Lopez i Viktoriju Bekam, torbe nisu izložene i ne mogu da se naruče onlajn.

"Većini kupaca nikada neće biti pokazana Birkinka u (nekoj) Hermes maloprodajnoj radnji. Obično će biti pokazana samo onim klijentima koji se smatraju vrednima kupovine (u privatnoj prostoriji)", stoji u tužbi.

"Odabrani kupac dobiće priliku da kupi određenu Birkin torbicu koja mu je pokazana. Ne postoji način da naručite torbu u stilu, veličini, boji i koži koje kupac želi."

U tužbi, koja traži neodređenu odštetu, kaže se da prodajni saradnici ne dobijaju proviziju na Birkin torbu, ali dobijaju tri odsto na prodaju drugih Hermesovih predmeta.

"Oni su dobili uputstva da koriste Birkin torbice kao način da primoraju kupce na kupovinu pratećih proizvoda", stoji u tužbi.

U tužbi, u kojoj se pozivaju i drugi da se pridruže, navodi se da je ova praksa u suprotnosti s antimonopolskim zakonima jer veštački "pumpa" realnu cenu proizvoda.

(Kurir.rs/ Jutarnji.hr/ L. S)

Bonus video:

03:17

NOVA TORBA OČAS POSLA! Napravite je same uz pomoć materijala koji imate u kući! (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track