SOČNA I UKUSNA POSNA BAKLAVA SA SUVIM ŠLJIVAMA ODUŠEVIĆE VAS BOGATOM AROMOM: Idealna poslastica za celu porodicu (RECEPT)
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

njam njam

SOČNA I UKUSNA POSNA BAKLAVA SA SUVIM ŠLJIVAMA ODUŠEVIĆE VAS BOGATOM AROMOM: Idealna poslastica za celu porodicu (RECEPT)

Žena -

Baklava sa suvim šljivama - tanki slojevi hrskavih kora obavijeni su sočnim punjenjem od mlevenih oraha i slatkih suvih šljiva, natopljeni osvežavajućim sirupom od limuna.

Ova poslastica pruža savršenu ravnotežu slatkog i hrskavog, očaravajući sva čula ukusa. Pripremite se za ukusnu avanturu koja će ulepšati vaše trenutke slatkih užitaka.

Sastojci:

2 pakovanja tankih kora za baklavu (pitu)

500 gr suvih šljiva

1 kg mlevenih oraha

1,5 kg šećera

3 kesice vanilin šećera

1 limun

1 l vode

Ulje

Priprema:

Priprema sirupa:

U šerpu stavite kašiku šećera i pustite da se karamelizuje.

Dodajte 1 l vode, 1 kg šećera, sok od jednog limuna, i kuvajte dok sirup ne provri.

Ostavite sirup da se ohladi na hladnom mestu.

baklava
foto: Profimedia

Priprema suvih šljiva:

Stavite suve šljive u šerpicu i prelijte ih sirupom koji ste prethodno kuvali.

Kuvajte dok voda ne provri, odnosno dok šljive ne omekšaju.

Vratite sirup iz šljiva u sirup za baklavu.

Priprema kora:

Uzmite jednu koru, pospite je uljem i šećerom.

Preko nje stavite drugu koru i ponovite postupak, posipajući uljem i šećerom.

Na treću koru, stavite mlevene orahe preko kojih pospite ulje, šećer i malo sirupa.

Oko 2 cm od početka kore, poređajte suve šljive.

Savijanje kore:

Srolajte koru u rolat, tako da suve šljive budu u sredini.

Ponavljajte postupak dok ne utrošite sve kore i napunite pleh.

slatka pita, baklava
foto: Shutterstock

Pecenje i natapanje:

Nauljite sve rezove baklave, isprskajte je sa malo ulja i vode.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 150 stepeni oko 45 minuta ili dok ne porumeni.

Ispečenu baklavu izvadite iz rerne i odmah je natopite prethodno napravljenim i ohlađenim prelivom.

Prekrijte folijom i ostavite da se natapa.

Posluživanje:

Isecite baklavu na parčiće željene širine.

Ako želite suvlju baklavu, ne morate utrošiti sav preliv odmah, već ga dodajte po želji.

Uživajte u sočnoj i ukusnoj baklavi sa suvim šljivama, koja će oduševiti sva nepca svojom bogatom aromom i savršenim spojem sastojaka.

(Kurir.rs/PosniRecepti/T.J.)

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track