ŠTA MOŽETE DA JEDETE NA VELIKI PETAK: Mnogi Srbi za ručak spreme ZABRANJENU NAMIRNICU, a nisu svesni da je to GREH
Foto: Profimedia

OBIČAJI

ŠTA MOŽETE DA JEDETE NA VELIKI PETAK: Mnogi Srbi za ručak spreme ZABRANJENU NAMIRNICU, a nisu svesni da je to GREH

Žena -

Veliki petak smatra se najtužnijim danom hrišćanstva i najstrožim danom posta. U zavisnosti od zdravstvenog stanja, pravoslavnim hrišćanima se na ovaj dan savetuje da se uzdržavaju od hrane do skidanja plaštanice. Osim uzdržavanja od hrane, nisu dozvoljeni ni zabava, intimni odnosi (čak i između supružnika), pijenje alkohola, čišćenje kuće. Svrha uzdržavanja je u očišćenju duše i tela, zbog čega Veliki petak treba provesti uz molitvu u crkvi.

Na Veliki petak vernici se, po pravilu, uzdržavaju od jela do 15 časova. Postoji verovanje da ko može da izdrži žeđ sve ovo vreme, neće mu škoditi nijedno piće čitave godine. Nakon toga možete da jedete hleb i pijete čistu vodu. Ipak, mnogi imaju nedoumicu kada je trpeza u pitanju. Na stolu bi trebalo da bude hrana spremljena isključivo na vodi. To može da bude bareno povrće, sveže ili suvo voće i povrće, hleb, med, bareni pirinač.

slava, kolač, trpeza
foto: Shutterstock

Ono u čemu mnogi greše jesu posne grickalice. Tu spadaju razni krekeri, štapići, napolitanke, ali one nisu dozvoljene. Takođe, ako vam neko posluži ratluk uz kafu, ne uzimajte. Nije poželjan jer sadrži želatin. Takođe, mnogi smatraju da na Veliki petak treba da jedu ribu, ali taj izbor nije prikladan po pravoslavnom kanonu. Ne treba soliti hranu jer se smatra da time dodatno "sipamo so na Isusove rane".

Šta još ne treba raditi na Veliki petak?

  • pranje, čišćenje i ostali kućni poslovi - svi poslovi vezani za čistoću moraju da budu završeni pre Velikog četvrtka. Postojalo je verovanje da ako perete odeću na ovaj dan, na njoj će se tokom sušenja pojaviti tragovi krvi.
  • rad u bašti - veruje se da je sadnja biljaka na ovaj dan veliki greh. Ako posadite drvo u petak, ono će sigurno uvenuti, a na njegovom mestu ništa neće rasti mnogo godina.
Hrana, Trpeza
foto: Profimedia
  • prekidanje posta - ostalo je još samo tri dana do njegovog završetka, a upravo na Veliki petak treba se držati najstrože dijete. Na današnji dan naši preci često nisu jeli ništa osim hleba i vode, odajući počast velikoj žrtvi koju je Hristos podneo.
  • pijenje alkohola - bolje je da ovaj dan provedete kod kuće, sami sa sobom i svojom porodicom. Čak i ako vaš rođendan ili drugi važan datum pada na Veliki petak, bolje je da ga proslavite u neko drugo vreme.
  • bliskost, čak i između supružnika - smatra se grehom.

Veliki petak treba da bude posvećen molitvi, miru i pomoći voljenima. Preporučljivo je prisustvovati liturgiji.

(Kurir.rs/ Mondo/ L. S)

Bonus video:

02:15

POST JE BOŽIJI POZIV ZA ZAJEDNIČARENJE SA NJIM G. Petar: Provocira našu slobodu, da se odrekenmo nasušne potrebe hrane!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja