DA LI JE BEZBEDNO PONOVO KORISTI KUTIJE ZA PONETI IZ RESTORANA? Nisu sve za višekratnu upotrebu, a evo kako da ih RAZLIKUJETE
Foto: Arturs Budkevics / Panthermedia / Profimedia

MOŽDA NISTE ZNALI

DA LI JE BEZBEDNO PONOVO KORISTI KUTIJE ZA PONETI IZ RESTORANA? Nisu sve za višekratnu upotrebu, a evo kako da ih RAZLIKUJETE

Žena -

Brza hrana postala je naša svakodnevnica. Nakon napornog dana na poslu mnogi biraju da umesto spremanja večre odu u restoran ili na kiosk kako bi večerali.

Restorani i druge prehrambene kompanije koriste različite vrste kutija za poneti. A mnogi koriste više puta te kutije.

Večera
foto: Profimedia

Ipak, nisu sve kutije za hranu podobne da se koriste više puta. To zavisi od materijala od kog su napravljene, odnosno da li je reč o staklu, kartonu, stiroporu ili plastici.

Staklo

Ako je posuda staklena, očistite je i ponovo koristite sve dok je u dobrom stanju, bez vidljivih pukotina ili drugih oštećenja.

Stiropor i karton

Kutije od stiropora i kartona je nemoguće očistiti i treba ih izbegavati za ponovnu upotrebu jer se brzo raspadaju.

Poliester

Masna Hrana, prerađena hrana, Brza Hrana
foto: Shutterstock

Polister treba izbegavati kao kutiju za skladištenje jer se lako fragmentira, a takođe nije otporan na kontinuiranu upotrebu i zagrevanje.

Plastika

Plastične kutije su komplikovanije. Morate znati od koje vrste plastike je napravljena. Da biste to shvatili, koristite simbol za reciklažu na dnu kontejnera, koji odgovara vrsti plastike.

I zapamtite da ako odlučite da ih ponovo koristite, ne bi trebalo da se koriste za podgrevanje hrane ili pranje u mašini za pranje sudova

Koliko dugo je bezbedno ponovo koristiti kutije?

zamrzivač, frižider, namirnice
foto: Shutterstock

Staklene posude se mogu ponovo koristiti dok su u dobrom stanju. Iako ne postoji standard kada prestati da koristite plastičnu kutiju za poneti, preporučuje se da ih bacite kada počnu da izgledaju istrošeno ili izgrebano.

Uopšteno govoreći, želećete da ih bacite nakon nekoliko meseci da biste smanjili rizik od nakupljanja bakterija ili ispiranja plastike, navodi se na portalu "Martha Stewart".

Ponesite svoje kutije

Online kupovina, Hangar, Prometz, Silikonski poklopci, Poklopci, Posude, Namirnice, Hrana, Akcija
foto: Promo

Možda najlakše rešenje, ukoliko često jedete napolju i imate ostatke da ponesete kući, razmislite o tome da sa sobom ponesete sopstvenu staklenu posudu za višekratnu upotrebu.

Na taj način smanjujete upotrebu kutija za jednokratnu upotrebu i osiguravate da se vaša hrana bezbedno čuva. Restorani vam generalno rado dozvoljavaju da sami spakujete ostatke hrane da ponesete kući.

(Kurir.rs/I.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja