NA POSNOM PASULJU ĆE VAM I SVEKRVA POZAVIDETI: Zbog jednog tajnog sastojka imaće tako moćan ukus da će svi OLIZATI TANJIRE
Pasulj je tradicionalno jelo koje se u slast jede tokom svih godišnjih doba. Može se pripremati ređe ili gušće, zavisi ko kako voli, ali svi se slažu da hrani i stomak i dušu.
Kuvani pasulj je jedno od retkih jela u kojem uživaju sve generacije i koje nikada ni izlazi iz mode. Evo kako da napraviti kuvani pasulj bez mesa, potreban vam je jedan tajni sastojak, a oduševićete i svekrvu.
Sastojci:
- 500 g pasulja
- 2 glavice luka (može i više)
- 3 čena belog luka
- 500 g šargarepe
- 1 manji koren celera
- 1 koren paškanata
- 1 koren peršuna
- 1,5 l vode ili supe (po želji i više)
- 2 dl pasiranog paradajza
- So
- Biber
- 1 list lovora
- 1 ravna kašika slatke začinske paprike
- 0,5 dl ulja
Priprema:
Pasulj oprati u par voda pa ostaviti da nabubri u vodi preko noći. Ocediti vodu u kojoj je bio. U ekspres loncu (ili nekoj drugoj šerpi) zagrejati ulje i propržiti sitno seckani luk. Količina luka može da bude i veća, kako ko voli. Za to vreme šargarepu iseći na kolutove. Belu zelen na krupnije komade, a celer izrendati.
U šerpu sa omekšalim lukom dodati zgnječene čenove belog luka, svo povrće, so, biber i uz mešanje sve zajedno propržiti još 5 minuta. Na kraju dodati pasulj, lovor, slatku začinsku papriku pa naliti pasiranim paradajzom i vodom (supom). Količina tečnosti treba da bude u skaldu sa tim kakav pasulj vole vaši ukućani i vi. Ako nalivate supom vodite računa da ne presolite jer je supa već slana. Zatvoriti lonac i kada para krene da izlazi utišati vatru i kuvati 30 min. Vreme kuvanja se razlikuje i od sorte pasulja.
Ukoliko kuvate u običnoj šerpi princip je isti samo će kuvanje trajati duže. Kada je kuvanje gotovo pažljivo ispustite paru iz ekspres lonca i servirajte jelo toplo.
(Kurir.rs/LepiBrka.com/M.J)
VUČIĆ NA SVEČANOSTI POVODOM OBELEŽAVANJA 30 GODINA SAVEZA VOJVOĐANSKIH MAĐARA: Danas nemamo veće prijatelje! Srbija je druga najbrže rastuća ekonomija