PUPINOVA PITA ĆE OČARATI VAŠA ČULA: Ovaj desert je OBOŽAVAO naš čuveni naučnik, POSLEDNJE PARE je dao za OVU neodoljivu poslasticu
Pupinova pita je tradicionalna srpska pita od šljiva. Podloga je pripremljena od kombinacije brašna, margarina, šećera, jaja, mleka i praška za pecivo, dok fil sadrži šljive, trešnje, šećer, bademe i vanilin šećer.
Pita je dobila ime po Mihajlu Pupinu, srpskom naučniku koji je otišao u Ameriku i prvo što je tamo pojeo bila je pita od šljiva.
"Kada sam se iskrcao pre četrdeset i osam godina u Kasl Gardenu, imao sam u džepu svega pet centi. I da sam umesto pet centi doneo pet stotina dolara, moja sudbina u novoj, meni potpuno nepoznatoj zemlji, ne bi bila ništa drukčija. Mladi doseljenik, kao što sam tada bio ja i ne počinje ništa dok ne potroši sav novac koji je poneo sobom. Ja sam doneo pet centi i odmah sam ih potrošio na jedan komad pite od šljiva, što je u stvari bila nazovi pita.U njoj je bilo manje šljiva, a više koštica! A da sam doneo i pet stotina dolara, trebalo bi mi samo malo više vremena da ih utrošim, verovatno na slične stvari, a borba za opstanak koja me je očekivala ostala bi ista." pisao je Pupin u svojim memoarima.
Sve ostalo je istorija. Danas ovaj slatkiš važi za specijalitet u Vojvodini, a pripema se lako i ukus je očaravajući.
Potrebno je za 8 osoba:
Testo
- 550 g brašna
- 125 g margarina
- 250 g šećera
- 2 jaja (jedno celo i jedno žumance)
- 2 dl mleka
- prašak za pecivo
- kašičica sode bikarbone
Fil
- 700 g šljiva
- 200 g višanja
- 250 g šećera
- 100 g badema
- ½ kašičice vanilin šećera
- Dekoracija
- šećer u prahu
1. Šljive oljuštiti i izvaditi koštice (po želji šljive posuti cimetom).
2. U posudi odgovarujeće veličine pomešati brašno i margarin dok se ne dobije rastresita (prhka) tekstura.
3. U mešavinu margarina i brašna dodati 250 g šećera, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, dobro promešati, a nakon toga dodati jaje, žumance i mleko. Mesiti dok se ne dobije kompaktno testo koje se odvaja od zidova posude. Po potrebi dodati još brašna.
4. Testo podeliti na dva dela, oklagijom razvući prvu "koru", prekriti dno tepsije za pečenje koja je prethodno dobro podmazana ili obložena papirom za pečenje.
5. Na tu koru rasporediti voće. Voće posuti krupno mlevenim bademima i ostatkom šećera. Prekriti drugom korom napravljenom od ostatka testa.
(Kurir.rs/Stvarukusa/I.M.)
Bonus video:
"VERUJEM DA ĆE ONO ŠTO ĆU REĆI, BITI OD VELIKE VAŽNOSTI ZA GRAĐANE SRBIJE" Predsednik Vučić obraća se naciji večeras u 18 časova