KAKO SE PRAVILNO KUVA PIRINAČ: Srbi večito prave jednu grešku u pripremi, a uz ova 4 KLJUČNA KORAKA neće biti GNJECAV I LEPLJIV
Savršeno skuvani pirinač je mekan, ravnomerno začinjen i rastresit, a ne lepi se za zidove posude u kojoj je pripremljen.
Iako deluje kao lagan posao mnogi prave velike greške u pripremi, a mi vam u nastavku otkrivamo kako se pravilno kuva pirinač.
Opšte je pravilo da se pirinač kuva u odnosu 2 šolje vode i jedna šolja pirinča dugog zrna. Ovo pravilo naravno varira u odnosu na vrstu, a mere zavise i od toga kako se kuva pirinač.
Najjednostavnije je da se ova mera uzima kao dovoljna da se skuva, u poklopljenom sudu, taman kada je svu vodu upio.
- Koristite hladnu vodu
- Nakon što voda proključa vatra se smanjuje na najniži stepen, a posuda poklapa
- Ne otvarajte posudu do kraja kuvanja
- Pirinač se ne meša tokom kuvanja
Kuvanje pirinča – koliko dugo i kako se kuva pirinač
- Dugo belo zrno - koristite 2 čaše vode i 1 čašu pirinča, kuva se 15 minuta
- Srednje belo zrno - koristite 1.5 čašu vode i 1 čašu pirinča, kuva se 15 minuta
- Kratko belo zrno - koristite čašu + jednu četvrtinu čaše vode na 1 čašu priinča - kuva se 15 minuta
- Srednje i dugo smeće zrno - koristite 2 čaše + jednu čtvrtinu vode, a kuva se 40 minuta
Detaljna priprema pirinča za kuvanje
Važno je koju vrstu priinča uzimate. Duguljasti i pirinač srednjeg zrna su bolji za pripremu slanih jela, dok se onaj kratki koristi za kaše i sutlijaš.
Isperite pirinač nekoliko puta u hladnoj vodi pod česmom. Ukoliko koristite posebno tvrdu vrstu duguljastog pirinča ili smeđi pirinač, ostaviti ga neko vreme da odstoji u vodi.
Sipajte pirinač u posudu, začinite, dodajte određenu količinu hladne vode. Nakon što voda provri smanjite vatru na najnižu temperaturu, poklopite posudu i više je ne dirajte do kraja kuvanja.
Ne skidajte poklopac sa posude ni da proverite! Za veće količine pirinča vreme kuvanja se računa od trenutka kada poklopite posudu.
Nakon kuvanja ga sklonite sa vatre, ali nemojte skidati poklopac još 5-10 minuta. To će dozvoliti preostaloj vodenoj pari da se ravnomerno rasporedi po pirinču kako se bude hladio.
Na ovaj način pirinač će biti mek, ali neće biti gnjecav, biće ravnomerno kuvan na površini kao i na dnu posude.
(Kurir.rs/I.M.)
Bonus video:
VUČIĆ NA SVEČANOSTI POVODOM OBELEŽAVANJA 30 GODINA SAVEZA VOJVOĐANSKIH MAĐARA: Danas nemamo veće prijatelje! Srbija je druga najbrže rastuća ekonomija