Kako da smanjite troškove novca na hranu? Pomoću ovih trikova namirnice će trajati duže, a novčanik će biti uvek puniji
Planiranje je prvi ključ uspeha kod smanjena troškova hrane.
Sve počinje od planiranja kupovine. To je prvi i najjednostavniji korak u pokušaju da se smanji otpad. Napravite detaljan spisak pre nego što odete u prodavnicu – tako ćete imati veću kontrolu nad kućnim budžetom, što će zauzvrat smanjiti mogućnost impulsne kupovine. To će vam olakšati kontrolu količine koju kupujete, što će kasnije rezultirati manjim bacanjem hrane koja bi predstavljala potencijalni višak.
Još jedan savet koji se često preporučuje je da nikada ne idete u kupovinu gladni. Odlazak u kupovinu kada smo gladni može nas podstaći da kupujemo nepotrebne proizvode, uključujući i veliku količinu hrane koja nam nije potrebna.
Kod kuće treba da koristimo ostatke dok pripremamo obroke. Na primer, ostaci pečene piletine mogu postati ukusna domaća pašteta ili se mogu koristiti za nutritivno bogatu supu.
Ako namirnice koje smo upravo kupili stavimo u zadnji deo frižidera, a ostatke hrane ili namirnice pre isteka roka upotrebe u prednji deo, imaćemo bolji uvid u njihovo stanje. Na taj način je veća verovatnoća da ćemo ih koristiti pre nego što se pokvare.
Pored toga, pravilno skladištenje hrane može produžiti njen vek trajanja. Na primer, ako održavamo optimalnu temperaturu u frižideru na 5°C, usporavamo rast bakterija i održavamo hranu svežom.
Takođe je važno ne pretrpavati frižider hranom. Ako je frižider pun, hladan vazduh teže cirkuliše, što smanjuje rok trajanja i svežinu namirnica.
Osim toga, da bismo pravilno čuvali hranu u frižideru, pomažu nam i odgovarajuće posude koje su hermetički zatvorene. Na ovaj način hrana nije izložena kiseoniku i vlazi, koji su jedan od glavnih uzroka brzog kvarenja, piše Danas.
Bilo bi dobro da jednom ili dva puta mesečno imamo dan da „popišemo“ frižider i zamrzivač i iskoristimo hranu koju bismo uskoro bacili. Pre polaska na put, pokušamo da iskoristimo svu hranu koju već imamo kod kuće kako biste na kraju smanjili otpad.
Takođe je važno znati kako pravilno sortirati hranu kako bi se produžila njena svežina i smanjio otpad. Jabuke, kruške, banane i pomorandže treba držati odvojeno jer one dovode do bržeg sazrevanja na dodir usled oslobađanja gasa etilena koji ubrzava proces.
Paradajz, avokado, krompir, banane i citrusi najbolje je čuvati van frižidera da bi održali svežinu, jer niske temperature mogu negativno uticati na njihovu teksturu i ukus.
Termički obrađenu hranu ne treba ostavljati dugo na sobnoj temperaturi. Potrebno ih je čuvati u frižideru u roku od dva sata nakon pripreme kako bi se sprečilo razmnožavanje mikroorganizama u hrani.
(Kurir.rs/J.M.)
Bonus video:
VUČIĆ NA SVEČANOSTI POVODOM OBELEŽAVANJA 30 GODINA SAVEZA VOJVOĐANSKIH MAĐARA: Danas nemamo veće prijatelje! Srbija je druga najbrže rastuća ekonomija