Sok od paradajza neizostavan je deo pripreme zimnice. On se može piti poput soka ( čaša do dve dnevno) ili koristiti kao prilog jelima, neki fa koriste i kao salatu. Ako već niste počeli sa pripremom zimnice, sada je idealno vreme da se podsetimo jednog starinskog recepta sa kojim nema greške.

Sastojci:

  • 6 kg paradajza (pre čišćenja)
  • 2 kašike soli
  • 4 kašike šećera
  • crni luk i ljute papričice, celer - sve po ukusu
profimedia0316996980.jpg
Profimedia 

Priprema:

Paradajz dobro oprati. Očistiti i iseći na komade. Samleti mašinicom za mlevenje paradajza. Procediti. Sipati u šerpu, dodati so i šećer i kuvati. Kad provri, kuvati još 10-15 minuta. Flaše zagrejati u rerni, 10 minuta na 100 stepeni. Vruć paradajz sipati u vruće flaše. Na svaku flašu staviti parče celofana potopljeno u alkohol ili rakiju, stegnuti gumicom i staviti zatvarač.

Flaše uviti u peškir i ostaviti 24 sata da se tako ohlade.

(Kurir.rs/LepaiSrećna/M.J)

Bonus video:

02:00
Uklanjanje gnezda stršljena na višespratnici Izvor: Kurir/Z.G.