Domaći sok od paradajza po starinskom receptu: Na ukusu će vam čak i svekrva zavideti
Sok od paradajza neizostavan je deo pripreme zimnice. On se može piti poput soka ( čaša do dve dnevno) ili koristiti kao prilog jelima, neki fa koriste i kao salatu. Ako već niste počeli sa pripremom zimnice, sada je idealno vreme da se podsetimo jednog starinskog recepta sa kojim nema greške.
Sastojci:
- 6 kg paradajza (pre čišćenja)
- 2 kašike soli
- 4 kašike šećera
- crni luk i ljute papričice, celer - sve po ukusu
Priprema:
Paradajz dobro oprati. Očistiti i iseći na komade. Samleti mašinicom za mlevenje paradajza. Procediti. Sipati u šerpu, dodati so i šećer i kuvati. Kad provri, kuvati još 10-15 minuta. Flaše zagrejati u rerni, 10 minuta na 100 stepeni. Vruć paradajz sipati u vruće flaše. Na svaku flašu staviti parče celofana potopljeno u alkohol ili rakiju, stegnuti gumicom i staviti zatvarač.
Flaše uviti u peškir i ostaviti 24 sata da se tako ohlade.
(Kurir.rs/LepaiSrećna/M.J)
Bonus video:
VUČIĆ NA SVEČANOSTI POVODOM OBELEŽAVANJA 30 GODINA SAVEZA VOJVOĐANSKIH MAĐARA: Danas nemamo veće prijatelje! Srbija je druga najbrže rastuća ekonomija