Sočne lazanje sa mesom i bešamel sosom: Ukus Italije i na vašem stolu za samo par minuta
Ako već nemate mogućnost da otputujete u Italiju, donesite je u svoj dom jednostavnim receptom za pripremu sočnih lazanja.
Kada pomislimo na Italiju, jedna od prvih stvari koja nam padne na pamet jeste njihova nezaobilazna kuhinja bogata brojnim specijalitetima od testenina. Lazanje su jedno od jela kojem niko ne može odoleti širom Evrope, ali i sveta. Ako već nemate mogućnost da otputujete u Italiju, donesite je u svoj dom jednostavnim receptom za pripremu sočnih lazanja.
Sastojci:
- 2 kore za Lazanje
- 200g Parmezana
- 600g Mleveno svinjsko/juneće meso
- 720ml Paradajz sok / Pelat
- 150g Crni luk
- 90g Rendana šargarepa
- 1 Lovor
- 2 Čena belog luka
- 10g Origana
- 10g Bosiljka
- 10g Peršuna
- So/Biber po ukusu
- 1L Mleka
- 80g Putera
- 80g Brašna
- So/Biber po ukusu
Priprema:
Priprema 2 šerpe (jedna za bešamel sos, druga za bolonjeze sos), jedna varjača, jedna žica, nož za pripremu sastojaka, pleh za pečenje ili keramička posuda za pečenje (posuda ne sme biti plitka, oko 100mm dubine). Pripremiti soseve (bešamel i bolonjeze) u isto vreme kako bi se ubrzao proces spremanja celokupnog obroka. Istopiti puter na niskoj temepraturi (60-80C) i mešati da ne zagori. Nakon što smo otopili puter, u šerpu sa puterom dodati brašno i mešati dok se ne dobije masa srednje gustine. (Što više brašna dodamo sos će nam biti gušći, tako da napravite kako vam odgovara.) U ‘’ belu zapršku ‘’ dodati mleko sobne temperature. Dok dodajemo mleko intenzivno mešamo sa žicom kako bismo razbili potencijalne grudvice.
Konsatntno mešati sos tokom kuvanja. Blago podići temperaturu i kuvati dok bešamel sos ne dostigne odgovarajuću gustinu. Ukoliko primetite da sos ključa smanjiti temperaturu po osećaju. Kada je sos gotov, dodati so i biber po ukusu. Pripremiti sve sastojke – Iseći luk i šargarepu na sitne kockice, takođe, možete usitniti u blenderu ili šargarepu rendati na gruboj rendi.
Izdinstati dobro crni luk i šargarepu sve dok šargarepa ne pusti sok i to ne postane kompaktna masa, lepa na oko. Dodati meso u već prodinstan luk i šargarepu, i sa varjačom odvajati meso – kako ne bi ostalo većih komada mlevenog mesa. U meso dodati paradajz sok (pelat). Ukoliko u pelatu ima komada paradajza iseći ih na sitno pre dodavanja. U celu masu dodati beli luk i lovor. Kuvati još 30ak minuta, ako ima potrebe produžiti još koji minut. Na kraju začiniti sa suvim začinskim biljem, solju i biberom ili nečim pikantnim ukoliko volite.
Pripremiti pleh i slagati kore od lazanje i soseve na sledeći način:
– Na dno staviti 2-3 kutlače bešamela, kako se kora ne bi zalepila za dno, sos ne sme biti redak
– Nakon toga staviti koru i slagati sledećim redoledom: KORA – BEŠAMEL – BOLONJEZE i tako sve dok se ne napuni pleh ili posuda. Kada stavljamo bešamel na koru lepo razmazati od ivice do ivice, isto tako i bolonjez preko besamela kašikom raširiti od ivice do ivice.
– Poslednji red prekriti sa parmezanom i malo suvog začinskog bilja kako bi se napravila lepa korica nakon pečenja, očistiti ivice od soseva i ubaciti u rernu da se peče. Pred kraj proveravati u slučaju da treba izvaditi ranije ili produžiti za još koji minut.
Peći na 200°C – 50tak minuta.
(Kurir.rs/Receptiperun/M.J)
VUČIĆ NA SVEČANOSTI POVODOM OBELEŽAVANJA 30 GODINA SAVEZA VOJVOĐANSKIH MAĐARA: Danas nemamo veće prijatelje! Srbija je druga najbrže rastuća ekonomija