Vasilica se sprema na Mali Božić i služi gostima: Ovo je tradicionalni recept koji uvek uspe
Danas 13. januara se slavi pravoslavna Nova godina, a stari običaj nalaže da se za ručak iznese sve ono što je u jesen spremljeno za zimu, kao što su pršuta, slanina, kavurma, čvarci, kajmak, pogače, turšija, ajvar... Nakon toga običaj je da se iznese praseće pečenje. Oni koji nisu bili u finansijskoj mogućnosti da naprave svečanu gozbu u ponoć iznose krofne, a u jednu se stalja parica. Verovalo se da će osoba koja pronađe paricu imati uspešnu godinu. Krofna je zamena za česnicu. Sutradan se proslavlja Mali Božić 14. januara, a tada je običaj da se umesi vasilica. Može da bude slana ili slatka, a u nju se ne stavlja parica. Vasilica je nazvana po svetom Vasiliju, a negde se ovaj božićni kolač zove maslenica, papuljica, gruvanica, baranica, u Resavi Mečka povojnica, u Leskovačkoj Moravi poparenica
Sastojci:
- 400 ml mlake vode
- 300 g masti
- 40 g svežeg kvasca
- oko 1 kg brašna
- 1 kašičica soli
- 1 kašika šećera
- orasi za posipanje
- med
- Priprema:
U mlakoj vodi izdrobite kvasac, pa dodajte šećer i ostavite jedno 10-ak minuta da se kvasac aktivira. Zatim postepeno sipajte prosejano brašno i istopljenu mast. Umesite testo. Podelite testo na 5-6 delova i oblikujte loptice. Pokrijte i ostavite nekih 20 minuta da odmori. - Razvucite u obliku kruga na debljinu oko 0,5 cm i ređajte u pleh koji ste posuli brašnom. Viljuškom izbockajte testo i ostavite da odmori još 10 minuta. Pecite na 220°C oko 10 minuta. Vruće vasilice premažite medom i služite.
(Kurir.rs/Stvarukusa/M.J)