Šta raditi u danima posle Uskrsa: Iskoristite ostatke hrane nakon praznika na 10 kreativnih načina i uštedite
Ostaci hrane od Uskrsa poput kuvanih jaja, šunke i francuske salate mogu postati sasvim nova i ukusna jela – samo im treba dati šansu
Uskrs je pravo vreme za uživanje u hrani, porodičnim okupljanjima i prepunim stolovima, ali, ruku na srce, lako je preterati s količinom hrane. Dobra vest je da ostaci ne moraju završiti u kanti. Zapravo, mogu postati osnova za neka sasvim nova, kreativna jela koja će ti olakšati dane posle praznika.
Uz malo mašte i dobru organizaciju, možeš od uskršnjih ostataka napraviti ručkove i večere koje su i ukusne i praktične. No, pre nego što kreneš sa "reciklažom" hrane, važno je znati koliko dugo ti ostaci zapravo mogu stajati u frižideru?
Koliko dugo različiti ostaci mogu da stoje?
Opšte pravilo je da kuvana jaja, šunka, pečenja i druga tradicionalna uskršnja jela treba pojesti u roku od 3 do 4 dana. Tvrdo kuvana jaja mogu da izdrže do nedelju dana, ali samo ako su stalno bila u frižideru i nisu oštećena. Ako znaš da nećeš uspeti sve da pojedeš na vreme, slobodno zamrzni ostatke – tako ćeš sprečiti bacanje i produžiti rok trajanja hrane. Evo nekoliko saveta:
- Slanina: Otvorena ili pečena slanina može da stoji u frižideru do nedelju dana. Kuvana slanina može da traje čak 5 do 14 dana ako je dobro ohlađena.
- Domaći hleb: Bez konzervansa traje kraće – u ostavi 3 do 5 dana, ali u zamrzivaču i do 3 meseca.
- Kolači: Ako si ispekla (ili dobila) kolače, možeš ih čuvati u frižideru do 10 dana, pod uslovom da su dobro upakovani.
- Cimet rolnice: Najbolje ih je pojesti u roku od 1 do 3 dana ako stoje u ostavi, a u zamrzivaču mogu da traju i do 3 meseca.
- Jela s jajima (poput kiša i frittate): Do 4 dana u frižideru, u zamrzivaču i do 3 meseca.
Tvrdo kuvana jaja: Do 7 dana u frižideru.
Šunka: Sveže kuvana može da stoji do nedelju dana u frižideru, a zamrznuta do 2 meseca. Već kuvana, iz prodavnice, nakon otvaranja – najbolje je pojesti u roku od 5 dana.
Voćne pite: Do nedelju dana u frižideru, a u zamrzivaču i do 8 meseci.
Kako iskoristiti ostatke hrane od Uskrsa?
Najpre, napravi mali inventar i zalepi ga na vrata frižidera. Ako imaš pola šunke, desetak kuvanih jaja i otvorenu teglu francuske salate – bolje da ih iskoristiš na vreme. Možeš ih iskoristiti za brze obroke, sendviče, tortilje, salate... Evo nekoliko predloga:
1. Složenac sa šunkom i piletinom
Sastojci:
- Pileći fileti
- So, biber, mlevena paprika
- Kuvana šunka
- Krem supa od pečuraka
- Kisela pavlaka
- Malo putera
Priprema: Začini pileće filete, poređaj ih preko šunke u plehu. Prelij kombinacijom supe, pavlake i putera. Zapeći oko 1h na 170°C.
2. Tortilja sa uskrsnim ostacima
Sastojci:
- Tortilje
- Kuvana jaja
- Šunka
- Francuska salata
- Zelena salata
- Kiseli krastavčići
- So, biber, majonez ili jogurt
Priprema: Na tortilju stavi sve sastojke, urolaj kao wrap, posluži odmah ili ponesi sa sobom.
3. Salata od ruske salate, šunke i jaja
Sastojci:
- Ostatak ruske salate
- Kuvana šunka
- Kuvana jaja
- Krutoni
- Zelena salata
- Maslinovo ulje, biber, senf (po želji)
Priprema: Sve izmešaj u velikoj činiji, dodaj sveže listove i krutone neposredno pre služenja.
4. Pita od lisnatog testa
Sastojci:
- Lisnato testo
- Šunka
- Crvena paprika
- Jaje
- Jogurt
- Rendan sir
Priprema: Prekrij pleh lisnatim testom, dodaj šunku, papriku, smesu od jaja, jogurta i sira. Zapeći 20–30 min na 180°C.
5. Zapečena testenina sa šunkom i sirom
Sastojci:
- Kuvana testenina
- Šunka
- Kisela pavlaka
- Jaje
- Rendan sir
- So, biber
Priprema: Sve sjedini, stavi u pleh, pospi sirom, peci 20–25 min na 180°C.
6. Jaja punjena ruskom salatom
Prepolovi kuvana jaja, izvadi žumanca, pomešaj sa ruskom salatom i šunkom, vrati u belanca. Posluži hladno.
7. Hladna testenina s jajima i šunkom
Sve seckajte i pomešajte s testeninom, dodaš jogurt ili majonez i začinite po želji.
8. Uskršnji sendvič
Na pecivo stavi šunku, jaje, sir, salatu i dodatke po želji (majonez, senf, krastavci). Posluži hladno ili zapečeno.
9. Popečci od krompira i šunke
Pomešaj pire krompir, šunku, jaje, brašno i sir. Formiraj popečke, prži u tiganju dok ne porumene. Posluži uz pavlaku ili salatu.
10. Uskršnja pica od ostataka
Na testo namaži pavlaku, složi šunku, jaja, sir i drugo povrće. Peci 15 minuta na 200°C.
(Kurir.rs/Žena.net.hr)
VIDEO: Uskršnja dekoracija:
VUČIĆ SA DIREKTOROM MAĐARSKE POLICIJE: Poslao najsrdačnije pozdrave mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, iskrenom prijatelju Srbije (FOTO)