Slušaj vest

Uskrs je pravo vreme za uživanje u hrani, porodičnim okupljanjima i prepunim stolovima, ali, ruku na srce, lako je preterati s količinom hrane. Dobra vest je da ostaci ne moraju završiti u kanti. Zapravo, mogu postati osnova za neka sasvim nova, kreativna jela koja će ti olakšati dane posle praznika.

Uz malo mašte i dobru organizaciju, možeš od uskršnjih ostataka napraviti ručkove i večere koje su i ukusne i praktične. No, pre nego što kreneš sa "reciklažom" hrane, važno je znati koliko dugo ti ostaci zapravo mogu stajati u frižideru?

shutterstock-2273672543.jpg
Uskršnja jaja Foto: Shutterstock

Koliko dugo različiti ostaci mogu da stoje?

Opšte pravilo je da kuvana jaja, šunka, pečenja i druga tradicionalna uskršnja jela treba pojesti u roku od 3 do 4 dana. Tvrdo kuvana jaja mogu da izdrže do nedelju dana, ali samo ako su stalno bila u frižideru i nisu oštećena. Ako znaš da nećeš uspeti sve da pojedeš na vreme, slobodno zamrzni ostatke – tako ćeš sprečiti bacanje i produžiti rok trajanja hrane. Evo nekoliko saveta:

  • Slanina: Otvorena ili pečena slanina može da stoji u frižideru do nedelju dana. Kuvana slanina može da traje čak 5 do 14 dana ako je dobro ohlađena.
  • Domaći hleb: Bez konzervansa traje kraće – u ostavi 3 do 5 dana, ali u zamrzivaču i do 3 meseca.
  • Kolači: Ako si ispekla (ili dobila) kolače, možeš ih čuvati u frižideru do 10 dana, pod uslovom da su dobro upakovani.
  • Cimet rolnice: Najbolje ih je pojesti u roku od 1 do 3 dana ako stoje u ostavi, a u zamrzivaču mogu da traju i do 3 meseca.
  • Jela s jajima (poput kiša i frittate): Do 4 dana u frižideru, u zamrzivaču i do 3 meseca.

shutterstock-1179449986.jpg
Jela s jajima Foto: Shutterstock

Tvrdo kuvana jaja: Do 7 dana u frižideru.

Šunka: Sveže kuvana može da stoji do nedelju dana u frižideru, a zamrznuta do 2 meseca. Već kuvana, iz prodavnice, nakon otvaranja – najbolje je pojesti u roku od 5 dana.

Voćne pite: Do nedelju dana u frižideru, a u zamrzivaču i do 8 meseci.

Kako iskoristiti ostatke hrane od Uskrsa?
Najpre, napravi mali inventar i zalepi ga na vrata frižidera. Ako imaš pola šunke, desetak kuvanih jaja i otvorenu teglu francuske salate – bolje da ih iskoristiš na vreme. Možeš ih iskoristiti za brze obroke, sendviče, tortilje, salate... Evo nekoliko predloga:

1. Složenac sa šunkom i piletinom


Sastojci:

  • Pileći fileti
  • So, biber, mlevena paprika
  • Kuvana šunka
  • Krem supa od pečuraka
  • Kisela pavlaka
  • Malo putera

Priprema: Začini pileće filete, poređaj ih preko šunke u plehu. Prelij kombinacijom supe, pavlake i putera. Zapeći oko 1h na 170°C.

2. Tortilja sa uskrsnim ostacima


Sastojci:

  • Tortilje
  • Kuvana jaja
  • Šunka
  • Francuska salata
  • Zelena salata
  • Kiseli krastavčići
  • So, biber, majonez ili jogurt

Priprema: Na tortilju stavi sve sastojke, urolaj kao wrap, posluži odmah ili ponesi sa sobom.

profimedia0358047070.jpg
Francuska salata Foto: Profimedia

3. Salata od ruske salate, šunke i jaja

Sastojci:

  • Ostatak ruske salate
  • Kuvana šunka
  • Kuvana jaja
  • Krutoni
  • Zelena salata
  • Maslinovo ulje, biber, senf (po želji)

Priprema: Sve izmešaj u velikoj činiji, dodaj sveže listove i krutone neposredno pre služenja.

4. Pita od lisnatog testa

Sastojci:

  • Lisnato testo
  • Šunka
  • Crvena paprika
  • Jaje
  • Jogurt
  • Rendan sir

Priprema: Prekrij pleh lisnatim testom, dodaj šunku, papriku, smesu od jaja, jogurta i sira. Zapeći 20–30 min na 180°C.

5. Zapečena testenina sa šunkom i sirom

Sastojci:

  • Kuvana testenina
  • Šunka
  • Kisela pavlaka
  • Jaje
  • Rendan sir
  • So, biber

Priprema: Sve sjedini, stavi u pleh, pospi sirom, peci 20–25 min na 180°C.

profimedia0227577749.jpg
Punjena jaja Foto: Profimedia

6. Jaja punjena ruskom salatom

Prepolovi kuvana jaja, izvadi žumanca, pomešaj sa ruskom salatom i šunkom, vrati u belanca. Posluži hladno.

7. Hladna testenina s jajima i šunkom

Sve seckajte i pomešajte s testeninom, dodaš jogurt ili majonez i začinite po želji.

8. Uskršnji sendvič

Na pecivo stavi šunku, jaje, sir, salatu i dodatke po želji (majonez, senf, krastavci). Posluži hladno ili zapečeno.

9. Popečci od krompira i šunke

Pomešaj pire krompir, šunku, jaje, brašno i sir. Formiraj popečke, prži u tiganju dok ne porumene. Posluži uz pavlaku ili salatu.

10. Uskršnja pica od ostataka

Na testo namaži pavlaku, složi šunku, jaja, sir i drugo povrće. Peci 15 minuta na 200°C.

(Kurir.rs/Žena.net.hr)

 VIDEO: Uskršnja dekoracija: 

Uskršnja dekoracija Izvor: TikTok/dekoria.pl