Slušaj vest

Prema ruskoj nutricionistkinjiAleni Pareckoj, iako su i paradajz i krastaviac bogati hranljivim materijama, njihova kombinacija u salati može imati i negativne efekte.

Naime, paradajz je bogat askorbinskom kiselinom, vitaminom C, dok krastavac sadrži enzim askorbinazu, koji razgrađuje ovaj vitamin i smanjuje njegovo delovanje.

Na ovaj način se, prema mišljenju nutricionistkinje, deo korisnih sastojaka gubi tokom zajedničke konzumacije.

krastavac-paradajz-salata.jpg
Foto: Shutterstock

Neprestani umor može biti znak stanja opasnog po život

Osim toga, zbog velike količine vode u krastavcima i kiselosti paradajza, ova kombinacija može izazvati nadutost i neugodnost u digestivnom traktu, posebno kod osoba sa osetljivim crevima. U pojedinim slučajevima to može dovesti i do dijareje.

Osim toga, krastavac stvara alkalno, a paradajz kiselo okruženje u želucu, što dovodi do neutralizacije korisnih nutrijenata u obe namirnice.

Povremeno uživanje u ovoj salati neće vam naštetiti, ali ukoliko imate osetljiv želudac ili probleme sa probavom, savetuje se da ove namirnice jedete odvojeno.

(Kurir.rs/B92)

 VIDEO: Slaganje salate kao u restoranima: 

Slaganje salate kao u restoranima Izvor: TikTok/inspo_by_rio_