Slušaj vest

Leskovačka pljeskavica je ponos srpskog roštilja i nezaobilazan specijalitet sa juga zemlje. Sočna, začinjena i mirisna, pravi se od pažljivo biranog mesa i peče na žaru dok ne dobije zlatno-hrskavu koricu. Ako želite da kod kuće napravite autentičnu roštiljsku čaroliju, evo pravog domaćinskog recepta.

Sastojci za 4 prave leskovačke pljeskavice:

pljeskavica-1.jpg
Foto: Profimedia

  • 600 g junećeg mesa (najbolje vrat ili rebra, dvaput samleveno)
  • 200 g ovčijeg ili zrelog kačkavalja (narendanog)
  • 2 čena belog luka (sitno seckana)
  • 1 kašičica ljute tucane paprike
  • 1 kašičica dimljene paprike
  • ½ kašičice bibera
  • 1 kašičica soli
  • 30 ml kisele vode (za mekoću)
  • 1 kašika svinjske masti (za dodatnu sočnost)

Priprema (korak po korak):

1. Umutite smesu:

U većoj činiji pomešajte meso, začine, beli luk i kačkavalj. Dodajte mast i kiselu vodu. Rukama dobro izradite smesu najmanje 10 minuta dok ne postane lepljiva i ujednačena.

2. Odmaranje:

Pokrijte folijom i ostavite u frižideru najmanje 2 sata – idealno preko noći. Time se ukusi prožmu, a pljeskavice postanu još mekše.

3. Oblikujte:

recept leskovačka pljeskavica profimedia-0382501169.jpg
Foto: springtime78 / Alamy / Profimedia

Navlaženim rukama oblikujte pljeskavice debljine oko 1 cm. Neka budu veće od lepinje jer će se malo skupiti tokom pečenja.

4. Roštiljanje:

Pecite na dobro zagrejanom roštilju ili u tučanom tiganju, po 3-4 minuta sa svake strane, dok spolja ne postanu reš, a unutra ostanu sočne.

Kako se služi?

Tradicionalno – u somunu ili lepinji, uz seckani crni luk, ajvar, pavlaku i svežu salatu. Prava gozba za sve koji vole dobar roštilj!

 Bonus video: Rus probao pljeskavicu

Rus Pljeskavica Izvor: Tiktok/choco_nik