Ovako se sprema prava domaćinska leskovačka pljeskavica: Možete je peći i na tiganju, recept je lak
Leskovačka pljeskavica je ponos srpskog roštilja i nezaobilazan specijalitet sa juga zemlje. Sočna, začinjena i mirisna, pravi se od pažljivo biranog mesa i peče na žaru dok ne dobije zlatno-hrskavu koricu. Ako želite da kod kuće napravite autentičnu roštiljsku čaroliju, evo pravog domaćinskog recepta.
Sastojci za 4 prave leskovačke pljeskavice:
- 600 g junećeg mesa (najbolje vrat ili rebra, dvaput samleveno)
- 200 g ovčijeg ili zrelog kačkavalja (narendanog)
- 2 čena belog luka (sitno seckana)
- 1 kašičica ljute tucane paprike
- 1 kašičica dimljene paprike
- ½ kašičice bibera
- 1 kašičica soli
- 30 ml kisele vode (za mekoću)
- 1 kašika svinjske masti (za dodatnu sočnost)
Priprema (korak po korak):
1. Umutite smesu:
U većoj činiji pomešajte meso, začine, beli luk i kačkavalj. Dodajte mast i kiselu vodu. Rukama dobro izradite smesu najmanje 10 minuta dok ne postane lepljiva i ujednačena.
2. Odmaranje:
Pokrijte folijom i ostavite u frižideru najmanje 2 sata – idealno preko noći. Time se ukusi prožmu, a pljeskavice postanu još mekše.
3. Oblikujte:
Navlaženim rukama oblikujte pljeskavice debljine oko 1 cm. Neka budu veće od lepinje jer će se malo skupiti tokom pečenja.
4. Roštiljanje:
Pecite na dobro zagrejanom roštilju ili u tučanom tiganju, po 3-4 minuta sa svake strane, dok spolja ne postanu reš, a unutra ostanu sočne.
Kako se služi?
Tradicionalno – u somunu ili lepinji, uz seckani crni luk, ajvar, pavlaku i svežu salatu. Prava gozba za sve koji vole dobar roštilj!
Bonus video: Rus probao pljeskavicu