ISPOVEST BIVŠIH NARKOMANA: Ponizi se i priznaj da ti je potrebna pomoć!

Par koji se izvukao iz pakla droge

ISPOVEST BIVŠIH NARKOMANA: Ponizi se i priznaj da ti je potrebna pomoć!

Život -
Zoran i Katarina su naočigled bili sasvim običan par. Međutim, oni su se borili sa zavisnošću od heroina, prvo on, a zatim je i ona ušla u pakao za njim, misleći da će tako svi problemi nestati. Nakon nekoliko godina i njenog pokušaja samoubistva, prijavili su se na lečenje. Danas imaju dve zdrave ćerkice

Zoran i Katarina prošli su pakao zavisnika o heroinu i metadonu. I pojedinačni, i zajednički. I iz njega, srećom, izišli samo okrznuti. Njihova priča je sasvim obična, o snazi i slabosti, o društvu i porodici, o osećanjima i mraku koji svi imaju. Iz pakla heroinske zavisnosti izvukli su se pre 6 godina. Ovo je njihova priča.

"Navukao sam se preko trave i pića...Sa 13 godina upisao sam se u srednju školu. Otac mi je umirao, počinjao je rat. Sve je bilo pogodno da se uđe u pakao droge. Droga je bila veoma dostupna u to vreme, vladalo je bezakonje. Ja sam sa 11 godina probao prvi put marihuanu, a kokain sam počeo da koristim sa 18. Ekipa je kriva za sve. Marihuana, izlasci.. Krali smo po prodavnicama, po super marketima. Celo društvo je bilo takvo. "Daj meni, daj meni" Sve smo hteli da probamo", priča Zoran su svojoj ispovesti.

U priči srednjoškolcima, naveo je da je sve vodilo ka heroinu. "Svet kakav jeste mi se uopšte nije sviđao. E, heroin mi je dao neku potpuno novu dimenziju sveta. Onaj stari mi se nije sviđao, nastao je jedan novi svet. Savršeni svet za mene. Znate svi da je to prevara. Sve više sam bio zavisan od heroina", rekao je Zoran i dodao da je u to vreme heroin bio izuzetno skup, ali da ga je on nabavljao po svaku cenu.

Katarina je počela svoju priču napomenuvši da je ona, kao i srednjoškolci kojima se obraćala, bila jedna obična, normalna devojka. "Nisam odskakala od svoje sredine. Upoznala sam Zorana sa svojih 20 godina. Nisam tada znala ništa o tome. Mislila sam da će ga ljubav promeniti. Međutim, to se sve produživalo i na kraju sam se okrenula i prošlo je 5 godina", pričala je Katarina svoju stranu priče.

Setila se da je on otišao na brod da radi i da je ona smatrala da će ga posao promeniti. Da će doći izlečen. Međutim, prevarila se.

"Ja sam htela da se venčamo, da imamo dete. On je obećao da će se promeniti kad se venčamo, međutim, ništa se nije promenilo. On je i dalje nastavio po istom", pomalo razočarano kaže Katarina.

"Tada već 7,8 godina konzumirao heroin. On tada već i ne deluje. Ako se povećava doza, ipak je sve manji doživljaj. U tom trenutku, nakon 7-8 godina, počneš samo na sebe da misliš, ništa ti drugo nije važno. Osećaš se kao automobil koji ako nema goriva, stoji. Meni je pogonsko gorivo bio heroin. Morao sam da uzimam 15 puta dnevno dozu da bih mogao da funkcionišem", kaže Zoran.

On je priznao da je namenski "navukao" svoju ženu na heroinm da bi mogli zajedno da se drogiraju.

"U meni se stvorila gorčina nakon svih godina koje sam to trpela. Ako uzmem heroin, svi problemi su nestajali, naravno, prividno i ja bih se spustila na njegov nivo. Kad bih bila vez toga onda bi problemi bili još gori. Meni su svi prijatelji govorili kako sam mogla to da uradim. Da njega gledam kako se muči i pati, da sam ja bila njemu nada da se izvuče, i na kraju sam ja postala teški zavisnik. Došlo je do toga da sam ukrala nešto na poslu, i dobila sam otkaz. Moja zavisnost je trajala 1,5 dana. Ja sam bila gora od Zorana za njegovih 10 godina konzumiranja", kaže Zoranova supruga.

Ona je za godinu i po dana dva puta bila na psihijatrijskom lečenju. Jednom čak zbog pokušaja samoubistva.

"Drugi put sam bila na lečenju jer sam se predozirala. Moji roditelji su doživeli od mene mnogo teške stvari.""Došli smo do te faze da smo potražili pomoć u rehabilitacionom centru. Kada je Katarina pokušala samoubistvo i završila na psihijatriji, tada mi je nešto kvrcnulo", objasnio je svoju prekretnicu Zoran.

"Ja sam na lečenju bila 2,5 godine, a Zoran 2. Prvo prolaziš kroz fizičku krizu. To je mnogo noći nespavanja. Trešenje, pomisao na samoubistvo, znojenje, grčenje", pričala je Katarina o svojim mukama.

Zoran je mislio da mu se to nikad ne može dogoditi. "Ako već dođete do granice do koje smo nas dvoje došli-potraži pomoć. Ponizi se i priznaj da ti je potrebna pomoć. Moraš ići napred. Ne dozvolite da budete prevareni. To je samo trenutno zadovoljstvo, nemojte dozvoliti da vas to povuče".

Zoran i Katarina sada imaju stalna zaposlenja. On je osnovao svoju građevinsku firmu, a Katarina radi na mestu gde su je ljudi bez predrasuda zaposlili. Ona im je ispričala svoju priču. Ovaj par bivših narkomana sada ima dve zdrave ćerke.

http://www.youtube.com/watch?v=0Av5pSRYPqk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track