Deca imaju visoke nutritivne potrebe kojima im se obezbeđuje ubrzani rast i razvoj. Posle prvog rođendana mališani rastu veoma brzo - „kao iz vode“, pa u proseku dobijaju do 2,5 kilograma telesne mase i 12 centimetara visine godišnje. U tom periodu intenzivnog rasta i razvoja najmlađi uče da hodaju, govore, usavršavaju komunikaciju sa drugima, pokazuju izuzetan socijalni, intelektualni i emotivni napredak. Stručnjaci upozoravaju da im se upravo zato mora obezbediti balansirana ishrana bogata esencijalnim hranljivim sastojcima jer nedostatak, baš kao i višak pojedinih namirnica, ima negativan uticaj na zdravlje dece.- Mnogobrojne studije pokazale su da ishrana dece u svim evropskim zemljama obezbeđuje neadekvatnu ili neodgovarajuću količinu različitih hranljivih sastojaka, tj. nedovoljno je zastupljeno gvožđe, vitamin D i jod s jedne strane, a sa druge, unosi se preterana količina proteina i natrijuma. Taj disbalans proizlazi iz činjenice da roditelji vrlo brzo svoj model ishrane prenose na decu, zaboravljajući da ona nisu njihova smanjena slika, odnosno nisu „mali ljudi“ - objasnila je za Dr Kurir dr med. Olivera Jovanov.Prema njenim rečima, u tom uzrastu kravlje mleko i dalje ima značajnu ulogu u ishrani dece jer se koristi kao napitak, dodatak žitaricama ili ulazi u sastav nekih obroka.- S obzirom na udeo kravljeg mleka u dnevnoj ishrani, svi deficiti te namirnice dovode i do deficita u organizmu dece. Kravlje mleko je, na primer, siromašno gvožđem, pa je anemija vrlo česta kod dece koja ga koriste u uzrastu od prve do treće godine. Recimo, majčino mleko, kao i adaptirane mlečne formule, sadrže probiotike i nukleotide, koji su stimulatori imunološkog sistema, a koje kravlje mleko ima tek u tragovima. Vitamina D takođe nema dovoljno, pa se mora dodavati, pogotovo u zimskim mesecima, kada je broj sunčanih sati manji, pa ga dečji organizam ne može sintetisati iz provitamina u koži. Isto tako, u kravljem mleku malo je esencijalnih masnih kiselina, joda i vitamina A, a ima previše natrijuma i belančevina koji opterećuju bubrege - naglasila je sagovornica Dr Kurira.
Adaptirana formulaObogaćena mleka po meri deceDr med. Olivera Jovanov istakla je za Dr Kurir da, s obzirom na činjenicu da u kravljem mleku nema dovoljno neophodnih sastojaka za dobar rast i razvoj dece, ne čudi što pedijatri i nutricionisti preporučuju upotrebu obogaćenog mleka do treće godine.- Adaptirana formula za decu koja imaju više od godinu dana skrojena je po meri njihovih potreba, pa im pomaže da obezbede sve hranljive sastojke - rekla je dr Jovanov.ČinjeniceNajvažniji elementi• gvožđe• vitamin D• jod• esencijalne masne kiseline• vitamin A• nukleotidi i probiotici iz majčinog mleka
Olakšajte sebiUz jogurt, đumbir i banane zaboravite na probleme s probavomU teoriji svaki čovek bi trebalo da bude u stanju da probavi bilo koju vrstu hrane koju stavi u usta. Međutim, mnogi faktori utiču da to ne bude baš ako, posebno kada je u pitanju loš kvalitet života, praćen višesatnim sedenjem i smanjenom fizičkom aktivnošću, neredovnom ishranom i konzumacijom loše pripremljenih namirnica, zbog čega stomak ne reaguje uvek dobro. Ipak, postoje namirnice koje omogućavaju da problemi s probavom nestanu veoma lako.JogurtU crevima postoje milioni bakterija koje pomažu kod probave, a jogurt sadrži neke vrste dobrih bakterija, zbog čega je i olakšava.KupusKupus poboljšava rast zdravih bakterija u debelom crevu. Takođe, pomaže eliminisanje otpadnih supstanci iz creva i podstiče redovnu stolicu.Nemasno meso i ribaUkoliko se jede meso, preporuka je da to bude piletina, riba i ostalo nemasno meso jer će se ono znatno lakše svariti od sočne šnicle.ŽitariceŽitarice poput pšenice, zoba i braon pirinča dobar su iz izvor vlakana, a poznato je da ona pomažu lakšem varenju.BananeBanane pomažu u normalizaciji rada creva, pogotovo ukoliko postoji problem s dijarejom. Takođe, one vraćaju organizmu izgubljene elektrolite i kalijum.
ÐumbirOvaj začin se hiljadama godina koristi kao prirodni lek za ublažavanje mučnine, protiv povraćanja, gubitka apetita, kao i kod drugih stomačnih problema, ali najbolje ga je konzumirati umereno.