Da pravilno rastu

Ishrana mališana

Da pravilno rastu

Život -
Vodite računa Stručnjaci ističu da bi roditelji posebno trebalo da vode računa da njihovi najmiliji balansirano konzumiraju određene namirnice, pri čemu kravlje mleko nije jedino na čemu treba insistirati

Deca imaju visoke nutritivne potrebe kojima im se obezbeđuje ubrzani rast i razvoj. Posle prvog rođendana mališani rastu veoma brzo - „kao iz vode“, pa u proseku dobijaju do 2,5 kilograma telesne mase i 12 centimetara visine godišnje. U tom periodu intenzivnog rasta i razvoja najmlađi uče da hodaju, govore, usavršavaju komunikaciju sa drugima, pokazuju izuzetan socijalni, intelektualni i emotivni napredak. Stručnjaci upozoravaju da im se upravo zato mora obezbediti balansirana ishrana bogata esencijalnim hranljivim sastojcima jer nedostatak, baš kao i višak pojedinih namirnica, ima negativan uticaj na zdravlje dece.- Mnogobrojne studije pokazale su da ishrana dece u svim evropskim zemljama obezbeđuje neadekvatnu ili neodgovarajuću količinu različitih hranljivih sastojaka, tj. nedovoljno je zastupljeno gvožđe, vitamin D i jod s jedne strane, a sa druge, unosi se preterana količina proteina i natrijuma. Taj disbalans proizlazi iz činjenice da roditelji vrlo brzo svoj model ishrane prenose na decu, zaboravljajući da ona nisu njihova smanjena slika, odnosno nisu „mali ljudi“ - objasnila je za Dr Kurir dr med. Olivera Jovanov.Prema njenim rečima, u tom uzrastu kravlje mleko i dalje ima značajnu ulogu u ishrani dece jer se koristi kao napitak, dodatak žitaricama ili ulazi u sastav nekih obroka.- S obzirom na udeo kravljeg mleka u dnevnoj ishrani, svi deficiti te namirnice dovode i do deficita u organizmu dece. Kravlje mleko je, na primer, siromašno gvožđem, pa je anemija vrlo česta kod dece koja ga koriste u uzrastu od prve do treće godine. Recimo, majčino mleko, kao i adaptirane mlečne formule, sadrže probiotike i nukleotide, koji su stimulatori imunološkog sistema, a koje kravlje mleko ima tek u tragovima. Vitamina D takođe nema dovoljno, pa se mora dodavati, pogotovo u zimskim mesecima, kada je broj sunčanih sati manji, pa ga dečji organizam ne može sintetisati iz provitamina u koži. Isto tako, u kravljem mleku malo je esencijalnih masnih kiselina, joda i vitamina A, a ima previše natrijuma i belančevina koji opterećuju bubrege - naglasila je sagovornica Dr Kurira.

Adaptirana formulaObogaćena mleka po meri deceDr med. Olivera Jovanov istakla je za Dr Kurir da, s obzirom na činjenicu da u kravljem mleku nema dovoljno neophodnih sastojaka za dobar rast i razvoj dece, ne čudi što pedijatri i nutricionisti preporučuju upotrebu obogaćenog mleka do treće godine.- Adaptirana formula za decu koja imaju više od godinu dana skrojena je po meri njihovih potreba, pa im pomaže da obezbede sve hranljive sastojke - rekla je dr Jovanov.ČinjeniceNajvažniji elementi• gvožđe• vitamin D• jod• esencijalne masne kiseline• vitamin A• nukleotidi i probiotici iz majčinog mleka

Olakšajte sebiUz jogurt, đumbir i banane zaboravite na probleme s probavomU teoriji svaki čovek bi trebalo da bude u stanju da probavi bilo koju vrstu hrane koju stavi u usta. Međutim, mnogi faktori utiču da to ne bude baš ako, posebno kada je u pitanju loš kvalitet života, praćen višesatnim sedenjem i smanjenom fizičkom aktivnošću, neredovnom ishranom i konzumacijom loše pripremljenih namirnica, zbog čega stomak ne reaguje uvek dobro. Ipak, postoje namirnice koje omogućavaju da problemi s probavom nestanu veoma lako.JogurtU crevima postoje milioni bakterija koje pomažu kod probave, a jogurt sadrži neke vrste dobrih bakterija, zbog čega je i olakšava.KupusKupus poboljšava rast zdravih bakterija u debelom crevu. Takođe, pomaže eliminisanje otpadnih supstanci iz creva i podstiče redovnu stolicu.Nemasno meso i ribaUkoliko se jede meso, preporuka je da to bude piletina, riba i ostalo nemasno meso jer će se ono znatno lakše svariti od sočne šnicle.ŽitariceŽitarice poput pšenice, zoba i braon pirinča dobar su iz izvor vlakana, a poznato je da ona pomažu lakšem varenju.BananeBanane pomažu u normalizaciji rada creva, pogotovo ukoliko postoji problem s dijarejom. Takođe, one vraćaju organizmu izgubljene elektrolite i kalijum.

ÐumbirOvaj začin se hiljadama godina koristi kao prirodni lek za ublažavanje mučnine, protiv povraćanja, gubitka apetita, kao i kod drugih stomačnih problema, ali najbolje ga je konzumirati umereno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track