Evo zašto kada se češete uvek želite još

Istraživanje

Evo zašto kada se češete uvek želite još

Život -
Poznato je da češkanje kože generiše povećanu bol i osetljivost, a sada su naučnici dokazali i zašto

Dobar je osećaj počešati se gde nas svrbi, ali ubrzo nakon toga fizička senzacija se intenzivira i svrab postaje gori nego pre. Nova studija naučnika s Medicinskog fakulteta iz St. Luisa otkriva u čemu leži tajna dodatnog svraba.

Sudeći po njihovim istraživanjima, češkanje izaziva mozak da luči serotonin koji pojačava utisak da svrab treba i dalje stimulisati. Stručnjaci smatraju da će njihova saznanja pomoći ljudima koji pate od hroničnih problema s neurodermatitisima i povećanom osetljivošću kože na nadržaje i svrab.

"Problem nastaje kad neuroni prime signale, boli odgovaraju lučenjem serotonina kako bi pomogli organizmu da kontroliše osećaj boli. Ali, kako se serotonin širi iz mozga u kičmenu moždinu, tako otpušteni hemijski sastavi mogu da utiču na nervne ćelije koje utiču na doživljaj intenziteta svraba", kazao je doktor Zhou-Feng Chen, vođa istraživanja.

Naučnici su uzgojili vrstu miševa koji nisu imali gene za proizvodnju serotonina. Kad im je ubrizgana injekcija sa supstancom koja podstiče na svrab, ta vrsta miševa nije se toliko češala kao drugi miševi posmatrani tokom studije. Međutim, kad im je naknadno ubrizgan i serotonin, češali su se u istoj meri kao i svi ostali miševi.

Tim istraživača uveren je da mogu da prekinu vezu između dotoka serotonina nervne ćelije leđne moždine koje su specijalizovane za prenos svraba. Kad su blokirali receptor 5HT1A kod miševa, znatno su se manje češkali.

(tportal.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track