Jeste li čuli za vampirsku bolest?
Foto: Profimedia

Retka oboljenja

Jeste li čuli za vampirsku bolest?

Život -
Možda izgled koji je uobičajenaa asocijacija na vampira nije nastao slučajno, već je reč o simptomima sktodermalne displazije, koja dovodi do lomljivih noktiju, istaknutih zuba i bledila

Ovaj članak je preuzet sa sajta National Geographic.Od ektodermalne displazije oboli oko 7.000 ljudi godišnje širom sveta, a zbog njenih simptoma dobila je naziv i "vampirska bolest".Uzrok nastankaSindromi koji spadaju u ED su posledica genetskih mutacija i mogu se nasleđivati autosomno dominantno ili recesivno, a neki se nasleđuju i vezano za X-hromozom.Klinička slikaBolesnici sa ED imaju abnormalnosti na različitim ektodermalnim strukturama.

Dlake: smanjen broj folikula i poremećaji u strukturi dlaka. Kosa je retka, svetla, krta, česta je alopecija, i nema obrva i trepavica.Žlezde: znojne žlezde mogu nedostajati ili ih ima manje što može uzrokovati hipohidrozu.Može nastati hipoplazija pljuvačnih i suznih žlezdi, a kod nekih pacijenata nedostaju mukozne žlezde u gornjem respiratornom traktu, bronhima, jednjaku i duodenumu.Zubi: nedostatak zuba ili poremećaj morfogeneze.Nokti: nokti su grubo izdeformisani, krti, tanki.Koža: koža je suva i hipopigmentovana, često postoji ekcemOstali sipmtomi: hipertermija praćena groznicom, kseroftalmija (sušenje oka, nedostatak suza) i konjunktivitis, oslabljen sluh i vid, kserostomija (suva usta), karijes, usporen razvoj, disfagija (poremećaj gutanja), česti faringitisi, otitisi i rinitisiDijagnozaPostavlja se na osnovu kliničke slika, pregleda, biopsije kože, patohistoloških nalaza i genetskih ispitivanja.LečenjeLečenje je simptomatsko. Kod postojanja hipohidroze, preporučuje se često davanje hladnih napitaka i slabije oblačenje da ne bi došlo do hipertermije. Adekvatna higijena i nega zuba, a kod nedostataka ugradnja veštačkih zuba. Za prevenciju kseroftalmije se stavljaju veštačke suze, kod čestih infekcija se koriste antibiotici.Sajmon i Džordž Kalen su možda i najpoznatiji primer obolelih od ove bolesti. Njih dvojica zbog svog stanja moraju da žive na poseban način. Ako bi izašli na sunce bez zaštitne odeće i kreme za sunčanje koža bi počela da im crveni i stvarale bi se rane. Veoma su bledi, umornih očiju. Nemaju puno zuba i zato moraju da jedu mekanu hranu, ali očnjaci su im prirodno duži, oštriji, baš onako kao vampirima iz filmova. Slavu im je svakako donelo prezime, koje je isto kao i kod vampirske porodice iz popularne "Sumrak" franšize.

SA SAJTA NATIONAL GEOGRAPHIC VAM PREPORUČUJEMO JOŠ:Srpski vampir Sava oživljava staru slavuDeset gradova u kojima nema živihZapanjujuće fotografije slikane pametnim telefonimaUtvrđeno od čega su umirali poljski "vampiri"Jedna od slika koju će naći vanzemaljci (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track