STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Preti nam epidemija bolesti kojoj nema leka
Foto: Profimedia

PAZITE SE

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Preti nam epidemija bolesti kojoj nema leka

Život -
Prognoze nisu nimalo optimistične jer predviđaju pravu epidemiju, pa se do 2050. godine očekuje više od 115 miliona obolelih od ove bolesti

U svetu od Alchajmerove bolesti boluje oko 47 miliona ljudi. Uz svaku obolelu osobu još najmanje tri osobe, najčešće kao neformalni negovatelji, nose to teško breme, pa bi i njima društvo trebalo pružiti stručnu, moralnu i finansijsku pomoć.

Prognoze nisu nimalo optimistične jer predviđaju pravu epidemiju, pa se do 2050. godine očekuje više od 115 miliona obolelih od ove bolesti.

"Bolest je potrebno što ranije dijagnostikovati i u tu svrhu nastoji da se razviju biološki markeri, a u međuvremenu se pojavljuju tzv. rani znakovi koji upozoravaju na eventualni razvoj ove bolesti. Kako bismo lokalno pomogli obolelima, nužno je što pre objaviti nacionalnu strategiju za borbu protiv Alchajmerove bolesti te delovati kroz savez interesnih društva", rekao je Ninoslav Mimica, specijalista psihijatrije s Klinike za psihijatriju Vrapče u Zagrebu.

Značajan problem kod obolelih osoba predstavlja nemogućnost sporazumevanja i izražavanja vlastitih potreba. Stoga od početka bolesti treba koristiti tehnike za poboljšanje neverbalne komunikacija s obolelima. Kombinovanim lečenjem psihofarmacima i nefarmakološkim tehnikama može se olakšati svakodnevni život osobe obolele od demencije i negovatelja.

10 znakova Alchajmerove bolest:

1. Poremećaj pamćenja

2. Poteškoće u izvršavanju svakodnevnih aktivnosti

3. Poteškoće govora, čitanja i pisanja

4. Gubitak prostorne i vremenske orijentacije

5. Pogrešne procene i odluke

6. Poremećaj apstraktnog mišljenja

7. Učestalo gubljenje stvari

8. Promene raspoloženja i ponašanja

9. Promena osobnosti

10. Gubitak koncentracije i interesa za socijalne aktivnosti

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

(magazin.hr/glas slavonije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track