Ove greške u kuhinji mogu da ugroze vaše zdravlje
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Oprezno s hranom

Ove greške u kuhinji mogu da ugroze vaše zdravlje

Život -
Otkrivamo vam zbog čega ne treba prati sirovu piletinu, koja su pravila za bezbedno zamrzavanje hrane i zašto treba isečeno voće i povrće čuvati u frižideru

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa Pravilo da se ruke peru pre pripreme hrane se podrazumeva i retko ko odstupa od njega. Međutim, još neki postupci, koje nažalost retko praktikujemo, mogu sačuvati naše zdravlje.Evo koje greške u kuvanju mogu uticati loše na naš organizam.1. Perete sirovu piletinu pre pripremePotrebno je da budete potrebno oprezni kada pripremate piletinu, pa stručnjaci ne preporučuju da je perete pre termičke obrade. Naime, pranjem piletine u sudoperi razbacujete potencijalno opasne materije s mesa po kuhinji. Važno je i da nakon diranja sirovog mesa obavezno operete ruke, sudoperu i dasku za sečenje.2. Ne stavljate hranu u frižider nakon što je isečeteIsečeno voće i povrće se brže kvari. Zbog toga voće i povrće koje ne pojedete odmah, što pre stavite u frižider.3. Ne zamrzavate hranu na pravi načinZamrznuta hrana bi trebalo da bude čvrsto umotana, kako ne bi upila ili ispustila mirise, ali i da joj kristali leda ne pokvare ukus.4. Ne kuvate hranu dovoljno dugoDobar kuvar zna da proceni da li je meso ispečeno ili skuvano po dodiru, mirisu ili izgledu, ali to nije baš sigurno. Najbolje je da temperaturu mesa proverite kulinarskim termometrom. Nakon svake upotrebe obavezno operite termometar.5. Hrana vam predugo stoji na sobnoj temperaturiSledeći put kada priređujete zabavu, imajte na umu da izložena hrana ne sme da stoji na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Zbog toga služite manje porcije, a ostatak hrane čuvajte u firžideru.SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:Zašto je opasno polizati kašiku smese za kolače?10 saveta za pravilno zamrzavanje hraneKako da vam meso uvek bude meko i sočnoRazlozi zbog kojih je sok od cvekle toliko zdravPogledajte zbog čega je dobro piti vodu na prazan stomak

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track