Lincura - leči srce, želudac i malokrvnost

Lekovito bilje

Lincura - leči srce, želudac i malokrvnost

Život -
Ova biljka delotvorna je i kod bubrežnih bolova, gasova u stomaku, zatvora, menstrualnih tegoba, bronhitisa, gorušice, poboljšanja imunosistema, kašlja i kijavice

Lincura (Gentiana lutea), poznata u narodu kao srčanik, licijan i trava od srca, višegodišnja je biljka jakog i uvijenog korena. Stabljika raste u visinu od 50 do 150 centimetara. Ima kopljaste listove, koji su s gornje strane sjajnozeleni, a s donje dlakavi i sivkasti. Cvetovi su žuti, na dugačkim drškama, a na vrhu formiraju klas i prijatnog su mirisa. Cveta tek u petoj godini.Raste na vlažnim planinskim livadama i oko bara, ali može da se sretne i na vlažnim livadama nizija i ređe u šumskim predelima.Kada i kako se bereLekoviti deo biljke je koren. Vadi se u jesen ili rano proleće, i to koren biljaka starih pet i više godina. Korenje se opere pod mlazom vode da bi se odstranila nečistoća, i raseca se po sredini da bi se što brže osušilo na promajnom mestu. Osušen koren treba da ima žutu ili crvenosmeđu boju.Šta lečiLincura se preporučuje za stomačne tegobe, protiv groznice, za jačanje organizma i pospešivanje apetita, kao i u slučaju napada mučnine i nesvestice, i za lečenje malokrvnosti i bledila. Delotvorna je i kod bubrežnih bolova, gasova u stomaku, zatvora, menstrualnih tegoba, bronhitisa, gorušice, kašlja, kijavice i pada imuniteta. Lekoviti napitak pravi se stavljanjem korena u rakiju ili kuvanjem u vodi, koja se kasnije takođe pije u čašicama na prazan stomak.Spolja se koristi za lečenje dubokih i inficiranih rana i za upalu vena, kada se kao oblog preporučuje koren pomešan sa rakijom.

NAPOMENA: Lincura je zakonom zaštićena biljka. Prilikom vađenja korena, treba glavu korena sa pupoljcima vratiti u zemlju da bi se time omogućilo dalje razmnožavanje ove ugrožene biljne vrste!Upozorenje

Lincura se ne preporučuje trudnicama i osobama sa povišenim pritiskom, kao i osobama koje imaju gastritis i čir. Preparate od ove lekovite biljke isključivo treba uzimati pola sata do sat vremena pre jela. Ako se uzimaju neposredno pre obroka ili nakon jela, mogu da izazovu probleme u varenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track