Stigao aparat koji otkriva sklonost ka kanceru
Foto: Shutterstock

Unapređena tehnika na Institutu za onkologiju u Beogradu

Stigao aparat koji otkriva sklonost ka kanceru

Život -
Značaj Specijalna mašina omogućava da se kod pacijenata blagovremeno otkriju genetske predispozije za rak dojke i jajnika, što će spasti živote hiljada žena u Srbiji

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije dobio je vredan aparat najnovije generacije, koji dosad nije imala nijedna zdravstvena ustanova u našoj zemlji, a koji može da otkrije da li određeni pacijent ima gen za nastanak raka jajnika ili dojke. Zahvaljujući toj mašini žene koje sumnjaju da imaju genetske predispozicije za ta maligna oboljenja moći će jednostavno i brzo da urade test i otklone sumnje, ali istovremeno utvrde da li zaista kod njih postoji opasnost od nastajanja karcinoma u budućnosti.

V. d. direktora Instituta za onkologiju prof. Radan Džodić istakao je da od Ministarstva zdravlja imaju veliku podršku za unapređenje tehničkog dela medicine u Srbiji.- Ovo je velika stvar za srpsku medicinu, posebno za onkologiju, jer su naši donatori uspeli da obezbede ovakav savremeni aparat. Njegova funkcija je odlična i sada je kod nas jedini u državnom zdravstvu - istakao je dr Džodić.

Jedna od donatorki, princeza Katarina Karađorđević, rekla je da je veoma ponosna što je u prilici da pomogne Institutu za onkologiju.- Nadam se da će veliki broj žena biti pregledan aparatom i da će mnogi životi biti spaseni. Potrudićemo se da u budućnosti obezbedimo što više neophodnog materijala za preglede i da na taj način omogućimo da ova mašina traje što duže - istakla je princeza Katarina.

Na vreme prepoznajte simptome nedovoljne aktivnosti štitaste žlezdeDepresija, gojenje i bol u mišićima kao alarm!Više od 300 miliona ljudi širom sveta pati od problema sa tiroidom, a većina toga nije ni svesna jer simptomi kao što su zamor, malaksalost ili depresija ukazuju i na druge bolesti. To je rečeno povodom Međunarodne nedelje štitaste žlezde u Beogradu, a profesori s Medicinskog fakulteta i Kliničkog centra Srbije (KCS) ukazali su i da je veoma važno na vreme dijagnostikovati hipotiroidizam, odnosno nedovoljnu aktivnost štitaste žlezde jer, ukoliko se taj problem ne leči, može dovesti do niza zdravstvenih problema.Hipotiroidizam se kod žena javlja deset puta češće nego kod muškaraca, a utvrđuje se jednostavnom i brzom analizom krvi. Kada se otkrije, veoma se uspešno leči nadoknadom tiroksina, pa tako većina pacijenata može da živi sasvim normalan život.- Na način lečenja utiču uzrok i razvoj bolesti, starosna dob i prisustvo drugih oboljenja - rekla je doktorka Jasmina Ćirić s Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KCS i dodala da su simptomi hipotiroidizma depresija, problemi s memorijom i koncentracijom, zamor i pospanost, povećana osetljivost na hladnoću, bol u mišićima i zglobovima, kao i povećanje telesne težine uprkos aktivnom životu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track