NEGATIVNE REAKCIJE NA SUNCE: Ono nas greje, ali i stvara muke
Foto: Shutterstock

Izborite se sa alergijama

NEGATIVNE REAKCIJE NA SUNCE: Ono nas greje, ali i stvara muke

Život -
Izlaganje sunčevim zracima neizbežan je deo letovanja i odmora u ovom periodu godine, ali treba imati u vidu da se na koži kod bilo koga i u bilo kom trenutku mogu javiti neprijatne posledice

Sezona godišnjih odmora uveliko je počela i većina ljudi jedva čeka da se zavali na ležaljku, opusti na suncu, malo ugreje i potamni. Međutim, poznata je činjenica da, pored svih prednosti, sunce sa sobom nosi i određene opasnosti. Jedna od njih su alergije koje mogu izazvati neverovatne reakcije organizma, potpuno pokvariti letovanje, ali i ostaviti ozbiljne posledice po zdravlje.- Istraživanja pokazuju da oko 20 odsto ukupnog stanovništva na planeti pati od alergija izazvanih sunčevim zracima. One mogu da se jave kod svih, nezavisno od boje kože, ali češće su kod osoba svetlije puti. Takođe, poznato je da se češće javljaju kod žena. Kod alergija na sunce, za razliku od drugih vrsta alergija, do pojave simptoma ne dolazi zbog reakcije organizma sa alergenom, već zbog imunoloških reakcija koje nastaju u koži nakon sunčanja - objasnila je za Dr Kurir doktorka Zorica Plavšić, alergolog i pulmolog.Prema njenim rečima, kao oblik alergije na sunce najčešće se javljaju promene poput koprivnjače ili urtikarije. One se manifestuju crvenilom, svrabom, kao i osipom po koži, koji može da se javi u obliku sitnih tačkastih promena, ali i krupnih urtika iznad ravni kože.- Koprivnjača može da se javi samo na delovima koji su bili izloženi sunčevim zracima, ili da zahvati celu površinu tela. Alergije mogu da izazovu sredstva za sunčanje, kozmetički preparati za negu tela, ali i mnogi lekovi. Oni kožu mogu da učine veoma osetljivom i u kombinaciji sa sunčevim zracima izazovu alergijsku reakciju. Najčešće se prvo javlja crvenilo, pa mnogi to protumače kao da su izgoreli. Međutim, koža zatim postaje osetljiva na dodir, a prisutni su i svrab i bol. Na kraju se javljaju i promene u vidu urtika - malih plikova ili čvorova. Tada koža postaje intenzivnije crvena, hrapava, zategnuta, a uz to i svrbi, što sve stvara veoma neugodan osećaj - istakla je dr Plavšić i dodala da se ti simptomi mogu javiti već nekoliko sati nakon sunčanja i trajati od nekoliko dana do dve-tri nedelje.- Većina krema nas ne štiti, ili štiti samo delimično od UV zraka, pa se alergija ipak javlja uprkos mazanju. Zbog toga je veoma važno da kreme imaju veoma visok UV zaštitni faktor, kao i da sadrže i dodatne antioksidante koji neutrališu slobodne radikale, štite imuni sistem kože i sprečavaju alergijske reakcije. Posebno su delotvorne kreme koje sadrže vitamine A, B i E - naglasila je dr Plavšić.

Starenje kože i bore OŠTEĆUJE ELASTIČNA VLAKNA KOŽESunce smanjuje pigmentaciju i elastičnost kože i degradira njenu strukturu, a najznačajnije izmene dešavaju se posle 50. godine. Većina promena na koži uzrokovana starenjem zapravo je rezultat oštećenja izazvanih suncem. Naime, ultraljubičasti zraci prodiru u kožu i u njoj oštećuju elastična vlakana, koja je čine čvrstom. Na taj način nastaju bore.

EstetikaPEGE I FLEKE SU PRAVA NOĆNA MORAPege i fleke najčešće se javljaju na koži kao posledica sunčanja, a nastaju zbog veće koncentracije pigmenta melanina na pojedinim mestima. Te promene uglavnom se prvo primete na nosu, čelu, obrazima, ali i na rukama, dekolteu i leđima, i to uglavnom kod osoba svetlije puti. Za uklanjanje i izbeljivanje takvih pigmentnih mrlja koriste se specijalni kozmetički proizvodi. Oni deluju tako da razaraju, odnosno rastvaraju nastali nagomilani pigment u koži, a napravljena su od specijalnih sastojaka. Sunčevi zraci takođe su odgovorni za pojavu staračkih pega na rukama.

Mere prevencijeBEŽITE U HLADOVINU I JEDITE ŠARGAREPUNajjednostavnija mera prevencije od nastanka alergija jeste postepeno izlaganje kože sunčevim zracima, najpre u kratkom vremenskom periodu do 15 minuta, a zatim taj interval treba postepeno produžavati- kožu treba zaštititi odgovarajućom odećom i šeširima- ostale delove kože namazati kremama s visokim zaštitnim faktorom- izrazito osetljive osobe treba da provode vreme u hladovini i izbegavaju jako sunce- negovati se preparatima koji odgovaraju tipu kože, i to u vidu spreja ili gela- treba izbegavati masne kreme jer one ne dozvoljavaju koži da diše- preporučuje se unos namirnica bogatih antioksidansima, pogotovo šargarepe

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track