ZA RANO DIJAGNOSTIKOVANJE RAKA KOŽE: Gradski zavod dobio dermoskope!
Foto: Gradski Zavod Za Kožne I Venerične Bolesti

Pregled za sve

ZA RANO DIJAGNOSTIKOVANJE RAKA KOŽE: Gradski zavod dobio dermoskope!

Život -
Zabrinjavajuća statistika Svaki deseti građanin Srbije, koji je oboleo od kancera, ima rak kože

Peter Koyš, generalni direktor kompanije Beiersdorf Srbija, istakao je važnost preventive i rane dijagnostike.

"U Srbiji svake godine raste broj obolelih od raka kože, a najveći problem predstavlja njegovo kasno otkrivanje. Te činjenice su nam bile signal da pažnju usmerimo ka ovom problemu i doprinesemo poboljšanju opšte zdravstvene situacije. Upotreba ručnih dermoskopa omogućava uvid u promene na koži koje se ne mogu videti golim okom, a digitalni dermoskopi omogućavaju i da se dobijene slike sačuvaju u kompjuterskom sistemu i prati njihov razvoj", naveo je Koyš i dodao da je za medicinsko osoblje obezbeđena i besplatna obuka iz dermoskopije.

Upravo je zabrinjavajući podatak i to što od raka kože oboleva sve više ljudi.

"Svaki deseti građanin Srbije, koji je oboleo od kancera, ima rak kože. Zbog toga moramo svakodnevno da objašnjavamo ljudima koji su faktori rizika za dobijanje melanoma, ali i koliko su važni samopregledi, i posebno pregledi kod dermatologa čim se uoče promene na koži i mladežima", upozorio je Veran Matić.

Direktor Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti prim. dr Aleksandar Adamović zahvalio se na vrednoj donaciji.

"Nama će ovi aparati pomoći da naš mali sistem i relativno mali tim lekara nastavi da uspešno obavlja veliki posao na adresi na koju se i javlja najveći broj pacijenata koji imaju probleme sa kožom. Nažalost, statistička slika u Srbiji pokazuje da se pacijenti najčešće kasno javljaju na pregled, što bi svakako trebalo promeniti", istakao je dr Adamović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track