ŠAPČANKA JE ROĐENA BEZ MATERICE! Verovala je da ne može da bude MAJKA, a onda joj se život promenio!
Foto: Printscreen

čudo

ŠAPČANKA JE ROĐENA BEZ MATERICE! Verovala je da ne može da bude MAJKA, a onda joj se život promenio!

Život -

Kristina Savić iz Šapca je u 17. godini saznala da se rodila bez materice i živela u ubeđenju da nikada neće postati majka. Sada se to promenilo i nada za ostvarenje majčinske uloge kod Kristine postoji, zahvaljujući Aleksandri Matović koja je rešila da pomogne čuvši ovu tešku životnu priču.

"Nisam razmišljala o riziku jer je sve u životu rizično, razmišljala sam samo kako mogu da pomognem Kristini. Poslala sam mejl redakciji i rekla im da me kontaktiraju nakon teksta koji sam pročitala da bih mogla da pružim pomoć.", rekla je Aleksandra Matović za emisiju Jutro sa Jovanom i Srđanom.

foto: Printscreen

Aleksandra je i sama majka troje dece, pa zna kolika radost bi Kristini bila uskraćena da se nije ponudila da bude donor. Iako se još uvek ne zna da li će transplatacija biti uspešna, nada sada postoji.

"Najteže je kad legnem da spavam. Uvek sam razmišljala kako nemam nikakvu svrhu kao žena, da sam rođena eto tako, ne znam zašto.", rekla je Kristina Savić pre saznanja da je moguće da se transplatacija uradi.

Kristinine prvobitne opcije za rešenje problema su bile transplatacija organa njene majke i sestre, ali se majka u međuvremenu razbolela, a sestra je odbijena jer je imala tri carska reza. Takođe, postupak surogat majčinstva je za Kristinu i Nebojšu, njenog supruga, bio suviše skup s obzirom da košta nekoliko desetina hiljada evra.

"Kriterijumi za donora su da je žena rodila svoju decu, da je imala maksimalno jednu operaciju materice, da je maksimalno četiri godine u menopauzi, da je zdrava, da ne puši jer pušenje drastično smanjuje šanse za uspeh transplatacije. Pravi se individualna procena, radi se psihološka procena spremnosti, gleda se koliko je imunološki sistem podudaran. Priprema traje po nekoliko meseci.", rekao je ginekolog i član švedskog tima za presađivanje materice u jutarnjem programu.

Šest meseci od transplatacije se može znati da li organ funkcioniše, a uspeh švedskog tima koji će raditi na Kristininom slučaju je sto odsto, dakle šansa za uspeh je velika.

foto: Printscreen

Kurir.rs/Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track