OMILJENA HRANA MNOGIH SE NA TOPLOTI NAJLAKŠE KVARI: Oprezno, možete se OTROVATI! EVO o kojoj se namirnici radi
Foto: Profimedia

gledajte šta jedete

OMILJENA HRANA MNOGIH SE NA TOPLOTI NAJLAKŠE KVARI: Oprezno, možete se OTROVATI! EVO o kojoj se namirnici radi

Život -

Toplota leti utiče na hranu, koja ne može duže da stoji upravo zbog visokih temperatura. Ukoliko jedete nešto što je provelo više dana u frižideru, rizikujete zarazu i bolest. Ova hrana je najrizičnija kada je izložena vrućini.

Piletina

Sirova ili nedovoljno termički obrađena piletina spada u visokorizičnu hranu zbog mogućnosti trovanja. Preti rizik od dve vrste bakterija, a to su kampilobakter i salmonela, koje se najčešće mogu pronaći u crevima i perju pilića.

Stručnjaci tvrde da čak ni piletina koja je termički obrađena ne treba da se drži duže od 48 sati u frižideru.

foto: Profimedia

Povrće

Prvo na listi rizičnog povrća svakako je zeleno listano povrće, zbog zaražene zemlje gde raste, i nečiste vode, a može se desiti da bude zaraženo salmonelom, listerijom ili ešerihijom koli. Preporuka je da se uvek temeljno i deteljno pere pre upotrebe, i to direktno pod mlazom vode, a ne u činiji (tako se zadržavaju bakterije!).

Jaja

Jaja su jedan od najčešćih prenosilaca salmonele, zato dobro povedite računa o izboru istih! Nikada ne uzimajte ona koja su okrnjena ili razbijena na nekim delovima, ili kojima je ljuska prljava. Čuvajte ih u frižideru obavezno i ne izlažite ih suncu i toploti.

foto: Profimedia

Riba i morski plodovi

Upravo ova vrsta namirnica najčešće izaziva trovanje, a sve jer se ne čuvaju na ispravan način. Oni nose visok rizik od zaraze histaminom, a to je toksin koji nastaje zbog bakterija u ribi. Može da izazove mučninu ili oticanje jezika i lica.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Žena/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track