NIJE ISTO 20 STEPENI SADA I U AVGUSTU! Kardiolog Mitrović otkrio kako temperature u Srbiji utiču na SRCE!
Foto: Printscreen/Youtube

temperaturni šok

NIJE ISTO 20 STEPENI SADA I U AVGUSTU! Kardiolog Mitrović otkrio kako temperature u Srbiji utiču na SRCE!

Život -

Danas će temperatura u Srbiji pasti za 15 i više stepeni, pašće i sneg, a ono što nas sve zanima jeste šta će desiti našem organizmu i kako da se pripremimo za ovaj šok.

Natprosečno visoke temperature u februaru smetaju i zdravima i hroničnim pacijentima. Mnogi se ovih dana žale na nesanicu, malaksalost, nervozu, oscilacije u krvnom pritisku, ali bilo je i ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Kardiolog Predrag Mitrović kaže da su u Urgentnom centru tokom prošle noći imali veliki broj pacijenata sa svim tim problemima.

foto: Printscreen/Youtube

- Koliko god da je prijatno kada je toplo, 20 stepeni sada i 20 stepeni u avgustu nije isto zato što kompletna postavka prirodnih parametara nije ista, ni sunčevi zraci ne padaju pod istim uglom, vlažnost nije ista i ovo vreme je za nas nezdravo. Javlja nam se veliki broj pacijenata sa nestabilnim krvnim pritiskom, koji, kada toliko varira, prouzrokuje nova kardiološka oboljenja. Puno je bilo infarkta miokarda, učestali su anginozni napadi, kao i neurološki problemi - kaže Mitrović i dodaje da se ljudi javljaju sa alergijom, što tek nije tipično za februar, ali je zbog toplog vremena već mnogo toga procvetalo kao da je proleće.

- Svi hronični bolesnici, ali i oni koji nisu bolesni, trebalo bi narednih dana da povedu više računa o svom zdravlju jer je sve više prehlada i virusa karakterističnih za ovaj period, kao i ovako nagle promene vremena - ističe dr Nada Macura za Blic.

Kako kaže, posebno bi trebalo da se paze astmatičari i srčani bolesnici, njima najviše smetaju nagla zahlađenja i otopljenja.

- Promene vremena utiču na naš organizam i naše zdravlje, posebno kod hroničnih bolesnika, astmatičara, srčanih bolesnika, dijabetičara. Zbog hladnog vremena, ako bude snega i kiše, prvi astmatičari osete bolove, iako njima generealno više odgovara hladnije vreme. Nagli preokret temperature takođe smeta hroničnim bolesnicima, posebno srčanim. Ona je napomenula da treba povesti računa i o ishrani.

foto: Shutterstock

Kurir.rs/Informer/Foto: printscreen/youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track