ŠTA TREBA DA ZNATE AKO STE PRVI PUT U DRUGOM STANJU: Ovo su najčešća pitanja koja muče TRUDNICE!
Foto: Stock

pažnja

ŠTA TREBA DA ZNATE AKO STE PRVI PUT U DRUGOM STANJU: Ovo su najčešća pitanja koja muče TRUDNICE!

Žena -

Kada prvi put ugledate pozitivan test na trudnoću, ceo jedan novi svet se stvori, s milion novih pitanja. Uostalom, zašto bi trebalo znati nešto o trudnoći?

Ako ste neko vreme pokušavali da zatrudnite, onda ste verovatno već stručnjak, ali kada je u pitanju znanje o trudničkom putovanju, većina nas ne zna mnogo toga na samom početku.

foto: Stock

Kada će biti moj prvi ultrazvuk?

Neke žene imaju rano ultrazvuk, što znači i pre 10. nedelje trudnoće, a vaš lekar mogao bi da vas uputiti na raniji ultrazvuk ako krvarite ili ste imali spontani pobačaj pre ove trudnoće. Ipak, većina žena ima svoj prvi ultrazvuk u 12. nedelji trudnoće, kada možete upoznati bebu, ali i proverite da li vaša beba ima markere koji ukazuju na Daunov sindrom. Takođe ćete imati tzv. anomali sken od 18. do 20. nedelje, a radi se o ultrazvučnim pregledima pri kojima se detaljno prati fetalna anatomija i otkrivaju eventualne strukturne abnormalnosti fetusa.

Kada je u redu reći ljudima?

Ovo je na vama. Ljudi vole da čuvaju svoju trudnoću za sebe ili, barem, samo za užu porodicu, sve dok nisu u potpunosti sigurni da trudnoća napreduje dobro. Obično pregled u 12. nedelji omogućuje sigurnu potvrdu, što je ujedno i razdoblje kada mnogi parovi odlučuju da objave trudnoću.

foto: Stock

Koju hranu bi trebalo izbegavati?

Postoje određene namirnice koje bi trudnice trebalo da izbegavaju jer trudnoća slabi imunitet i čini ga manje sposobnim za borbu protiv bakterija. Neke od tih namirnica uključuju mekane sireve, mesne nareske i sirovu morsku hranu.

Koliko često treba ići kod lekara?

Jednom kada otkrijete da ste trudni, trebalo bi odmah da zakažete pregled kod ginekologa. Nakon toga možete očekivati između osam i deset pregleda kod ginekologa, pod uslovom da je vaša trudnoća normalna, zdrava i bez rizika.

foto: Profimedia

Kada će početi da mi se vidi stomak?

Svaka žena je drugačija, zato nema jedinstvenog odgovora na ovo pitanje. Međutim, uzmite u obzir da je vaša materica veličine kruške tokom rane trudnoće, a naraste do veličine grejpa do 12. nedelje, što je obično vreme kada mnogim ženama počne da se nazire trudnički stomačić. Drugi faktori koji utiču na vidljivost stomaka su godine, genetika, ali i veličina bebe.

Kada ću čuti otkucaje srca?

Veoma je uzbudljivo čuti bebine otkucaje srca prvi put, ali to se verovatno neće dogoditi pre 10. do 14. nedelje trudnoće. Iako bebino srce kuca od šeste nedelje nakon začeća, zbog veličine je teško uraditi ultrazvuk Dopler tehnikom (ultrazvučna metoda koja koristeći Doplerov efekat omogućuje prikaz promena u brzini protoka krvi kroz krvne žile nekog organa, u ovom slučaju krvnih ćelija pupka i ploda). Zbog toga neki lekari čekaju drugo tromesečje pre nego što upotrebe Dopler tokom pregleda.

Kada ću saznati pol bebe?

Verovatno ćete čekati do 14-15. nedelje kako biste saznali bebin pol, jer je teško ultrazvukom videti bebine genitalije ranije.

foto: Stock

Mogu li da nastavim s vežbanjem?

Ako se fizički osećate dobro i uvek ste vežbali, možete nastaviti s aktivnostima i tokom trudnoće. Međutim, trebalo bi da izbegavate fizičku aktivnost ili sportove koji imaju rizik pada ili sudara, poput biciklizma, jahanja, skijanja, fudbala ili tenisa. U svakom slučaju, trebalo bi da razgovarate sa svojim lekarom o tome, bez obzira na to da li ste dosada vežbali ili želite da počnete da vežbate u trudnoći.

Da li je u redu imati seksualne odnose?

Naravno! Ako je vaša trudnoća normalna i zdrava, možete nastaviti sa seksualnim odnosima do kraja trudnoće. Međutim, ako imate bilo kakve komplikacije, poput vaginalnog krvarenja, nisko ležeću posteljicu ili bilo kakve druge tegobe koje vas zabrinjavaju, svakako razgovarajte s lekarom.

Kako ću sa sigurnošću znati kada je vreme za porođaj?

Prisustvovanje svim pregledima u trudnoći, kao i kursevima za trudnice, pomoći će vam da ustanovite kada porođaj zapravo počinje za vas, što može biti različito za svaku ženu. Neki rani znakovi porođaja su bolovi u leđima, grčevi, bolni trudovi, pucanje vodenjaka... Ako osetite bilo koji od ovih znakova, odmah se idite u bolnicu ili kod lekara.

Ilustracija
Ilustracija foto: Profimedia

Kurir.rs/ Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track