SPREČITI ŠIRENJE GRIPA U KUĆI! Ovih PRAVILA se MORATE držati da vas VIRUS ne pokosi sve redom
Foto: Shutterstock

oprez

SPREČITI ŠIRENJE GRIPA U KUĆI! Ovih PRAVILA se MORATE držati da vas VIRUS ne pokosi sve redom

Život -

Redovna pojava!
Kada jedan član porodice dobije grip, često se događa lančana reakcija, pa se ukućani jedan po jedan takođe zaraze. Evo kako to da zaustavite

U toku je sezona gripa, akutne zarazne bolesti čiji su simptomi povišena telesna temperatura, drhtavica, iscrpljenost, gubitak apetita, bolovi u mišićima i zglobovima, curenje i začepljenost nosa, kao i grlobolja i kašalj. Njega je obavezno potrebno preležati, a najčešće prolazi i bez odlaska lekaru. Bitno je da zaražena osoba miruje i da pije mnogo tečnosti.

Iako postoje načini borbe protiv gripa, među kojima je vakcina najdelotvornija, ponekad jednostavno ne uspevamo da ga izbegnemo. Kada jedan član porodice dobije grip, često se događa lančana reakcija, pa se ukućani jedan po jedan takođe zaraze. Međutim, postoje načini koji vam mogu pomoći da se to spreči kada se neko u kući razboli.

Neka jedna osoba brine o zaraženom

Kada neko od ukućana dobije grip, ograničite kontakt između obolele osobe i ostalih ukućana koliko god je to moguće. Najbolje je da jedna osoba preuzme najveći deo brige oko bolesnika, a to je otprilike nedelju dana nakon pojave simptoma.

Gripoznoj osobi obezbedite odvojenu sobu

Ako imate tu mogućnost, neka osoba s gripom, dok je zaražena, ima svoju sobu. S njom nemojte deliti peškire, posude, igračke... Osigurajte da osoba u izolaciji nadohvat ruke ima sve što bi moglo da joj zatreba dok je sama u sobi. Tako ćete smanjiti kontakte i pomoći da se grip ne proširi na ostale ukućane. Dodatak koji vam može biti koristan je i maska za lice, koju možete kupiti u apoteci.

Bez poseta

Obavestite članove porodice i prijatelje da je vaš dom trenutno leglo zaraze, a potrudite i da se i zdravi članovi porodice klone sobe u kojoj je osoba s gripom. Znamo da zvuči okrutno, ali gora je situacija da se svi ukućani zaraze. Kada zaraza prođe, lako ćete nadoknaditi izgubljeno vreme.

Čistite i dezinfikujte površine koje su bile u dodiru s virusom

Virus gripa vreba stvari koje svakodnevno dodirujete. Neke od njih su kuhinjski sunđeri i krpe, posuđe, stolovi, podovi, sudopera... Zato redovno čistite i dezinfikujte ova mesta. Temeljno perite posuđe, pribor za jelo, a kuhinjski sunđer bacite i zamenite novim. Veš i posteljinu bolesne osobe ne treba prati odvojeno, međutim, bitno je da nakon rukovanja sa stvarima zaraženog detaljno operete ruke.

Usvajajte zdrave navike

Nemojte zaboraviti da je zdrav život najbolji pomoćnik u borbi s bolestima i zarazama. Postoje stvari koje mogu pomoći u jačanju našeg imunološkog sistema, a samim tim i u borbi s gripom. Neke od njih su dovoljno sna, zdrava ishrana bogata povrćem i voćem, dovoljne količine vode, redovna fizička aktivnost i izbegavanje stresa.

Često perite ruke

Da bi pranje ruku bilo delotvorno, perite ih sapunom najmanje 20 sekundi. Možete se snabdeti i sredstvima za dezinfekciju ruku za trenutke u kojima nećete imati gde da ih operete. Naravno, zapamtite da ta sredstva nisu trajna zamena za sapun i toplu vodu. Najmlađe ukućane podsećajte da obavezno moraju da operu ruke svaki put kada idu u kupatilo, pre jela i kada se vrate kući iz vrtića, škole, parka...

foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track