OVO JE CT SNIMAK PLUĆA POSLE TEŠKE INFEKCIJE! Evo šta KORONA VIRUS može da uraditi plućima zaraženog pacijenta
Foto: Printscreen, Shutterstock

Držite distancu

OVO JE CT SNIMAK PLUĆA POSLE TEŠKE INFEKCIJE! Evo šta KORONA VIRUS može da uraditi plućima zaraženog pacijenta

Život -

Infekcija korona virusa ili SARS-CoV-2 kod ljudi slabijeg imuniteta izaziva bolest pre nego što uspeju da se stvore antitela, a najviše stradaju pluća zaraženog pacijenta.

Doktor Haris Huseinagić iz Tuzle na društvenoj mreži Fejsbuk objavio je snimak pluća i stepen oštećenja koja se mofu videtu na CT pregledu nakon srednje teške COVID infekcije

A kako izgledaju pluća koja su preživela srednje tešku upalu izazvanu korona virusom pogledajte u videu Harisa Huseinagića.

- Pregled mikroskopskih preparata pluća pokazuje krvarenje i nakupljanje tečnosti sa fibrinom u plućima, čepove sluzi, što je različito od SARS-a, zatim obilno nakupljanje sluzi u dubini pluća, oštećenje epitela bronhija i alveola i ekscesivno nakupljanje stanica makrofaga iliti alveolarnih žderača inficiranih SARS-CoV–2 virusom - objašnjava dr Stipić Marković za 24sata.hr.

Doktorka naglašava da nakon upale ostaju ožiljci tj. zamena oštećenog plućnog tkiva nefunkcionalnim ožiljcima (fibroza pluća). Respiratorni procesi plućnog tkiva sa agregacijom guste sluzi i bujanjem novih stanica u malim disajnim cevčicama sprečavali su čišćenje disajnih puteva i eliminaciju sluzi kod najtežih bolesnika.

foto: Shutterstock

- Promene koje mogu ostati u plućima mogu uticati na smanjenje respiratorne pokretljivosti i difuziju kiseonika kroz pluća pa je redovnim vežbama potrebno poboljšati i održavati plućnu funkciju. Prestanak pušenja je obavezan - zaključuje Stipić Marković.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track