ISPRAVKA! Okretanje inficiranih korona virusom na STOMAK može spasti živote, ali ima i NEDOSTATKE
Foto: EPA / Giuseppe Lami

Otvaramo delove pluća

ISPRAVKA! Okretanje inficiranih korona virusom na STOMAK može spasti živote, ali ima i NEDOSTATKE

Život -

ISPRAVKA:

Iako je informacija o novoj metodi okretanja na stomak kovid pacijenata može da donekle da olakša pacijentima, ipak ona ma i svoje neželjenje efekte jer je pacijentima koji leže na stomaku potrebna veća količna sedativa, što znači i duži boravak na odeljenju intenzivne njege.

Naime, doktori su otkrili da postavljanje bolesnika zaraženih korona virusom na stomak može da pomogne pri povećanju količinu kiseonika u njihovim plućima, piše CNN.

"Tako spasavamo živote, to je sigurno!" rekla je Narasimhan, regionalna direktorka u Northwell Healthu, koji poseduje 23 bolnice u Njujorku, a preneo je CNN.

"To je tako jednostavna stvar, a primetili smo značajno poboljšanje. Napredak je vidljiv kod svakog pacijenta", dodala je. S njom se slaže i doktor Katrin Hibert, direktorka medicinskog odela u Opšoj bolnici u Masačusetsu.

foto: Profimedia, Shutterstock

Stručnjaci kažu da ova metoda deluje jer omogućuje kiseoniku da lakše dođe do pluća. Dok se pacijent nalazi na leđima, težina njegovog tela zapravo pritišće delove pluća.

"Stavljajući ih na stomak, otvaramo delove pluća koji ranije nisu bili otvoreni", rekao je Hibert.

Međutim, CNN je u okviru svog teksta izvestio o korisnim stranama ove tehnike, ali i njenim nedostacima. U tekstu piše da je pacijentima koji leže na stomaku potrebna veća količna sedativa, što znači i duži boravak na odeljenju intenzivne nege. Hibert navodi da je većina pacijenata spremna da pokuša ovu tehniku, a da vreme provedeno u tom položaju varira od pacijenta do pacijenta.

Svetska zdravstvena organizacija se zasad nije oglašavala ovim povodom, niti izdala zvanične smernice zdravstvenim radnicima širom sveta.

foto: Profimedia

kurir.rs/index

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track