NEGA MLADE KOŽE: Korisni saveti za lice bez bubuljica!
Foto: Profimedia

ISPROBAJTE

NEGA MLADE KOŽE: Korisni saveti za lice bez bubuljica!

Život -

Kad primetite da koža vašeg deteta postaje masna ili da su se pojavile prve bubuljice, pravo je vreme da ga uputite u pravilnu negu, a čišćenje kože je u tome najvažnije

Pojava akni, seboreičnog dermatitisa ili peruti pokazatelji su da vaše dete ulazi u pubertet. Pre nego što se to dogodi, detetu za negu kože ne treba ništa više od kreme sa zaštitnim faktorom, ali kad primetite da se koža promenila - od pojave preteranog sjaja do ozbiljnih upalnih procesa - vrlo je važno da mladoj osobi pomognete i uputite je kako pravilno da neguje kožu.

Čišćenje je ključno Svakodnevno i pravilno čišćenje jedan je od izuzetno bitnih postupaka za održavanje zdravlja kože, jer sprečava širenje infekcije i priprema kožu za prodor aktivnih komponenti iz kreme koja se nakon toga nanosi. Za čišćenje je potrebno odabrati adekvatne preparate koji su namenjeni čišćenju mlade kože, one s upalnim procesima ili za masni i mešoviti tip.

Nečistu kožu, koja je sklona preteranom mašćenju i upalama, treba temeljno čistiti dva puta dnevno, ujutro i uveče, a potom je isprati toplom, pa onda i hladnom vodom da bi se pore zatvorile. Ovaj korak nikako ne bi trebalo da se svede na brzinsko čišćenje vlažnim maramicama ili nekim nasumice odabranim sredstvom.

Kako odabrati pravi preparat? Bez obzira na tip kože, nužno je svakodnevno koristiti blagu hidratantnu kremu ili fluid za negu kože lica, a izbegavati agresivne tretmane za akne, jer je aknama potrebno neko vreme da se smire, a agresivni, isušujući preparati mogu samo da pogoršaju stanje.

foto: Profimedia

Kad se na mladu kožu, koja se sjaji zbog pojačanog lučenja masnoće, nanose preparat za smanjenje upale i odmašćivanje, njen površinski sloj se isušuje, pa koža postaje osetljiva, crvena i reaguje peckanjem. Tada se često, u zabludi, takva koža tretira kao osetljiva, a ona to zapravo nije. Potrebno je pronaći meru u odabiru preparata i postupaka koji suzbijaju hiperprodukciju žlezda lojnica i onih koji kožu vlaže.

Takođe, mladi često greše kada, želeći da uklone sjaj sa lica, više puta nedeljno koriste pregrube pilinge. Naime, mehanički pilinzi, naročito oni s velikim granulama, mogu oštetiti kožu i proširiti upalu. Nisu dobri ni hemijski pilinzi za kućnu upotrebu jer, takođe, mogu pogoršati stanje kože ako se ne koriste pravilno. Umesto toga, potrebno je odabrati vrlo nežan piling sa sitnim zrncima i koristiti ga samo jednom nedeljno.

(Kurir, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track