ŠTA ŽENA PORUČUJE KADA SE IMPULSIVNO OŠIŠA NA ĆELAVO? Srpski psihoterapeut otkriva da je BRIJANJE GLAVE znak za ozbiljan problem
Foto: Profimedia, Printscreen

TEŽAK EMOTIVNI SLOM

ŠTA ŽENA PORUČUJE KADA SE IMPULSIVNO OŠIŠA NA ĆELAVO? Srpski psihoterapeut otkriva da je BRIJANJE GLAVE znak za ozbiljan problem

Život -

Kosa je moćan simbol ženstvenosti, a impulsivno šišanje i brijanje glave u sebi može da krije poruku "više nisam ona stara“, „nisam ono što misliš, ili ono što želiš da budem“.

Odsecanje kose može da bude i način da žena zaštiti sebe od loših emotivnih veza, ali posledica lošeg psihičkog stanja i nervnog rastrojstva, pa je brijanje glave pokušaj da povratimo osećaj kontrole u periodu kada osećamo da nam je sloboda potpuno oduzeta.

Ćelava žena
foto: Profimedia

Slučaj Miljane Kulić, koja je potpuno obrijala glavu, Marka Brakovića, psihoterapeuta, posledica je teške psihičke nestabilnosti.

"Rekao bih da je u pitanju težak emotivni i nervni slom koji se manifestovao i kroz brijanje glave. Žene se na ovakav čini obično odluče kada potpuno izgube kontrolu nad sobom i svojim životom, pa im ovako ekstremno šišanje daje privid da ipak drže konce u svojim rukama". Setimo se samo i „ćelave“ epizode Britni Spirs, od pre nekoliko godina, koja je užasnula ceo svet. Pevačica se tih dana borila sa zavisnošću, mentalnom bolešću i bila je u sukobu oko starateljstva nad svoja dva sina sa bivšim suprugom Kevinom Federlajnom. I sve što je tada mogla da uradi, bilo je da se ošiša na ćelavo.

U ataku na svoj izgled, Britni je možda pomislila da se poigrava svojom spoljašnjošću poručujući svima da idu do đavola. Možda baš i kao Miljana.

Miljana Kulic
foto: Printscreen

Za razliku od, recimo, autodestruktivnog gojenja, šišanje je instant akcija i zato stvara osećaj katarze. Izmena spoljašnjosti je najjednostavniji način da se izađe na kraj sa unutrašnjim konfliktima.

"Opet, s druga strane, drastično šišanje može da bude i posledica želje da damo podršku bolesnim članovima porodice, koji boluju od najtežih bolesti, pa se ovim činom na neki način i solidarišemo sa njima i pokazujemo da smo uz apsolutno uz njih. Odsecanje kose može da bude i način da se neko izbori sa nepovratnim gubitkom drage osobe ili odnosa", objašnjava sagovornik.

A nekada, to može zaista i samo da bude potreba da se istakne lepo lice ili da se skrene pažnja na sebe ili prosto, želja za promenom i eksperimetnisanjem i ništa više od toga, rekao je Marko Braković.

Ćelava žena
foto: Profimedia

kurir.rs/zena blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track