SUPERHRANA: Trešnje poboljšavaju MOŽDANE funkcije, smiruju i uz njih se LEPŠE SPAVA, ali to nije SVE!
Foto: Profimedia

saveti nutricioniste

SUPERHRANA: Trešnje poboljšavaju MOŽDANE funkcije, smiruju i uz njih se LEPŠE SPAVA, ali to nije SVE!

Život -

Trešnje poboljšavaju funkcije mozga, donose smirenost i dobar san, ali to nije sve što može da vam pruži ova slasna domaća voćkica - za svako je poštovanje!

višnje, trešnje
foto: Profimedia

1. Neprocenjive vrednosti

Jedna šolja trešanja (100 g) sadrži samo 57 kalorija, gotovo nimalo masti i oko 80 odsto vode. Eksperti su za otklanjanje fizičkog i psihičkog umora. Plodovi trešnje bogati su čistačima slobodnih radikala: luteinom, zeaksantinom i beta karotenom. Kvercetin, biljni pigment iz grupe flavonoida, znatno doprinosi prevenciji raka. Pomoću zaštitnih kiselina i voćnog šećera, trešnje podstiču varenje, rad želuca, creva i pankreasa, aktiviraju rad jetre. Antibakterijske supstance u trešnjama sprečavaju stvaranje zubnih naslaga; mogu da spreče nastanak karijesa i česte probleme sa desnima (parodontoza).

trešnje
foto: Shutterstock

2. Jači od aspirina

Antocijanini, koji trešnjama daju crvenu boju, imaju snažno protivupalno dejstvo. U stanju su da blokiraju rad enzima koji igraju ključnu ulogu u proizvodnji prostaglandina, prirodnih hemikalija koje učestvuju u upali. Redovna konzumacija samo dvadesetak trešanja dnevno tri do četiri nedelje dovodi do smanjenja biohemijskih znakova upale u krvi, olakšava podnošenje hroničnih bolesti kao što su artritis i giht, ublažava bolno stanje mišića (fibromijalgija), pomaže da se ozlede brže saniraju. Pijte sok od svežih trešanja tri puta dnevno bar jednu sedmicu. Naučnici tvrde da ima jače dejstvo od aspirina!

trešnje
foto: Profimedia

3. Pravi čuvar srca

Bogate antioksidansima, imaju veoma dobar učinak na zdravlje srca i krvnih sudova. Studije su pokazale da konzumacija trešanja, pomoću kalijuma (6%), može da bude od koristi u regulisanju krvnog pritiska, srčanih otkucaja i električne aktivnosti u srcu. I magnezijum (3%) doprinosi očuvanju srčanih funkcija, smanjuje rizik od srčanog udara i pospešuje oporavak nakon infarkta, a steroli na prirodan način snižavaju holesterol - potvrđeno je da mogu da smanje vrednosti LDL (lošeg holesterola) i do 20 odsto. Trešnje ubrzavaju pretvaranje masti u energiju i podstiču mršavljenje.

trešnje
foto: Profimedia

4. Sačuvajte peteljke

Trešnje sadrže dosta vode, čiste bubrege, mokraćne kanale i bešiku, odličan su diuretik - pospešuju izlučivanje urina. Osim plodova, u narodnoj medicini se koriste i list, smola, peteljke, jezgra koštice protiv tuberkuloze, impotencije, za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti, neraspoloženja, melanholije, negu kože lica. Uklanjaju i otoke ispod očiju. Za čaj koji podstiče otapanje bubrežnih kamenaca i izbacivanje peska naseckajte sitno jednu šaku peteljki, stavite u litar vode, kada provri, kuvajte dva minuta. Čaj treba da ostane poklopljen pet minuta, zatim ga procedite i pijte tokom dana u gutljajima.

trešnje
foto: Profimedia

(Kurir.rs/Zdravlje)

Bonus video:

00:24

ŠTA ĆE REĆI ŠA?! TARA U LUDOM PROVODU: Navukla uski top, istakla zadnjicu, stavila nadogradnju, a pored nje bivša SEKSI zadrugarka

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track