ZA OVE NAMIRNICE TVRDE DA SPREČAVAJU ZAČEPLJENJE ARTERIJA: Evo kako dolazi do blokade i kako se mogu pročisiti na prirodan način
Foto: Profimedia

studija

ZA OVE NAMIRNICE TVRDE DA SPREČAVAJU ZAČEPLJENJE ARTERIJA: Evo kako dolazi do blokade i kako se mogu pročisiti na prirodan način

Život -

Arterije i krvni sudovi zaduženi su za prenos krvi bogate kiseonikom, od srca do ostatka tela.

Ateroskleroza - zapušenih arterija javlja se kada se masne naslage akumuliraju duž zidova arterija. Ovo dovodi do sužavanja arterija i ograničava protok krvi u srce i druge delove tela.

Ovih 13 namirnica mogu pomoći u sprečavanju začepljenja arterija, prenosi i healthline.com.

arterije
foto: Profimedia

Kako očistiti arterije?

Jednostavno. Korigovanjem ishrane i namirnicama koje na prirodan način mogu da očiste arterije.

Bobice uključuju borovnice, jagode, brusnice, maline i kupine. Ovi plodovi uključujući njihovu sposobnost da smanje upale i poboljšaju zdravlje srca. Bobice su prepune vlakana, vitamina, minerala i biljnih jedinjenja.

Pasulj je prepun vlakana i dobro je poznat po svojim prednostima za zdravlje srca. Jedenje hrane bogate vlaknima poput pasulja je od suštinskog značaja za sprečavanje ateroskleroze. Konzumiranje pasulja je odličan način za održavanje nivoa holesterola pod kontrolom, čime se smanjuje rizik od začepljenja arterija.

pasulj
foto: Shutterstock

Riba je puna esencijalnih hranljivih materija, uključujući omega-3 masti. Konzumiranje ribe bogate omega-3 može pomoći u smanjenju rizika od ateroskleroze.

Paradajz i proizvodi od paradajza sadrže biljna jedinjenja koja mogu biti posebno korisna za smanjenje razvoja ateroskleroze. Na primer, paradajz sadrži karotenoidni pigment likopen, koji može imati impresivne zdravstvene prednosti. Studije pokazuju da konzumiranje proizvoda od paradajza bogatih likopenom može pomoći u smanjenju upale, povećanju HDL (dobrog) holesterola i smanjenju rizika od srčanih bolesti (21, 22, 23).

Luk je povezan sa brojnim zdravstvenim prednostima. Istraživanja su pokazala da ishrana bogata ovim popularnim povrćem može zaštititi arterije. Petnaestogodišnja studija koja je pratila 1.226 žena starosti 70 i više godina otkrila je da je veći unos Allium povrća kao što je luk povezan sa manjim rizikom od smrti zbog bolesti uzrokovane aterosklerozom. Luk sadrži jedinjenja sumpora za koja naučnici smatraju da mogu da pomognu u sprečavanju upale krvnih sudova, inhibiraju spajanje trombocita u krvi i povećavaju dostupnost azotnog oksida.

Nana, Luk
foto: Profimedia

Citrusi su ukusni i pružaju niz vitamina, minerala i antioksidanata, uključujući flavonoide. Citrusni flavonoidi mogu smanjiti upalu i pomoći u sprečavanju slobodnih radikala u telu da oksidiraju LDL (loš) holesterol. Oksidovani LDL je povezan sa razvojem i napredovanjem ateroskleroze. Ovo je možda razlog zašto je konzumacija citrusa povezana sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara - dva stanja povezana sa aterosklerozom.

Začini, uključujući đumbir, biber, čili i cimet mogu pomoći u zaštiti od začepljenja arterija. Ovi i drugi začini imaju antiinflamatorna svojstva i mogu pomoći u uklanjanju slobodnih radikala, poboljšanju nivoa lipida u krvi i smanjenju zgrušavanja trombocita u krvi.

Seme lana su bogati vlaknima, zdravim mastima, vitaminima i mineralima, uključujući kalcijum i magnezijum. Osim što su veoma hranljive, laneno seme može pomoći u prevenciji ateroskleroze. Jedna studija je otkrila da su zečevi koji su jeli laneno seme nakon dijete sa visokim holesterolom imali 40% smanjenje u formiranju plaka u poređenju sa životinjama koje nisu jele laneno seme.

Cvekla je bogat izvor nitrata, koje vaše telo pretvara u azotni oksid, signalni molekul koji igra mnoge bitne uloge u vašem telu. Upala u krvnim sudovima dovodi do smanjene proizvodnje azotnog oksida. Konzumiranje hrane poput cvekle koja je bogata nitratima u ishrani može pomoći u poboljšanju funkcije krvnih sudova i smanjenju upale, što može pomoći u sprečavanju ateroskleroze.

Cvekla
foto: Prodimedia

Ovas je odličan izbor za one koji imaju aterosklerozu ili pokušavaju da spreče začepljenje arterija. Konzumiranje ovsa može pomoći u značajnom smanjenju faktora rizika od ateroskleroze, uključujući visok nivo ukupnog i LDL (lošeg) holesterola. Ovas takođe sadrži antioksidante zvane avenantramidi, koji mogu pomoći u inhibiciji zapaljenskih proteina zvanih citokini, kao i molekula adhezije.

Orašasti plodovi i semenke su odlični izvori proteina, vlakana, zdravih masti, vitamina i minerala. Štaviše, ove male i raznovrsne namirnice mogu pomoći u sprečavanju začepljenja arterija. Istraživanja su dosledno pokazala da unos orašastih plodova i semena može značajno da poboljša faktore rizika od ateroskleroze.

Lisnato povrće, uključujući zelenu salatu, kelj, rukolu, blitvu i spanać, nudi obilje hranljivih materija koje mogu pomoći u zaštiti od ateroskleroze. Zeleno lisnato povrće je dobar izvor dijetalnih nitrata, koji mogu pomoći u poboljšanju funkcije krvnih sudova i smanjenju upale. Takođe su prepuni kalijuma.

Proizvodi od kakaa i tamne čokolade nisu samo ukusni, već i mogu pomoći u odbrani od ateroskleroze. Studija koja je uključila 2.217 učesnika otkrila je da je jedenje čokolade povezano sa manje aterosklerotskog plaka u koronarnim arterijama. Ove arterije prenose krv bogatu kiseonikom do srca. Studije su takođe otkrile da je jedenje čokolade povezano sa smanjenim rizikom od moždanog udara, srčanih bolesti i dijabetesa.

čokolada
foto: Profimedia

Kurir.rs/M.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track