Najnovije vesti

MUŠKARCI MOGU DA ODAHNU! Doktor Zoran Džamić otkrio da nema podataka da KOVID INFEKCIJA utiče na PLODNOST
Foto: Printscreen/Youtube/RTS, Shutterstock

direktor klinike zaurologiju KCS

MUŠKARCI MOGU DA ODAHNU! Doktor Zoran Džamić otkrio da nema podataka da KOVID INFEKCIJA utiče na PLODNOST

Život -

Profesor doktor Zoran Džamić, direktor Klinike za urologiju Kliničkog centra Srbije izjavio je da ta klinika nije bila u kovid sistemu, ali od početka pandemije imaju konstantno 12 sestara i šest lekara koji su na poslovima u kovid bolnici u Batajnici.

prof. dr Zoran Džamić
foto: Printscreen/Youtube/RTS

Zbog pandemije mnoge zdravstvene ustanove su bile u crvenoj zoni, a kada bi izašle zdravstveni radnici su se trudili da zbrinu što više nekovid pacijenata, do sledećeg ulaska u kovid sistem.

Direktor Klinike za urologiju Kliničkog centra Srbije, profesor Zoran Džamić, kaže za RTS da je ta klinika imala 20 odsto više posla nego pre pandemije. Napominje da se beleži povećan broj pacijenata sa malignitetom. Dodaje da nema podataka da kovid infekcija utiče na plodnost muškaraca gostujući u Dnevniku RTS.

"S druge strane trudili smo se da zbrinjavamo pacijente iz drugih institucija koje su bile u kovid sistemu. Ovu godinu završavamo sa 20 odsto većim obavljenim obimom rada nego pre pandemije. Prošlo je 25.000 pacijenata tokom ove godine do 15. decembra", rekao je dr Džamić.

Napominje da je hospitalizovano 7.500 pacijenata i 4.300 onkoloških pacijenata.

prostata, pregled
foto: Shutterstock

"Imali smo 2.400 otvorenih operativnih procedura, hiljadu procedura koje su tretirali kamen u urinarnim putevima i oko 900 pacijenata kojima smo morali drenirati urinarne puteve. Preko 30.000 pacijenata na dnevnom ili nešto dužem nivou smo tretirali ove godine", kazao je Džamić.

Ističe da je simptomatično za maligne bolesti urinarnog sistema da bude povećan broj pacijenata koji dolaze u uznapredovaloj fazi bolesti.

"Beleži se jedan značajan porast uopšte pacijenata sa malignim bolestima. Broj karcinoma bubrega u metastatskoj fazi je sve više prisutan i to kod pacijenata mlađe populacije", navodi Džamić.

Njegove kolege su, kaže, operisale prostatu tešku oko 500 grama.

"I to je raritet. Ono što je bitno mislim da smo uspeli da povećamo obim posla u ovo teško vreme. Imali smo mnogo bolesnih kolega. Čini mi se da smo uspeli i da završavamo godinu sa zadovoljstvom i ponosom što radimo na toj klinici", dodaje Džamić.

Džamić kaže da nema podataka da kovid infekcija utiče na plodnost muškaraca.

prof. dr Zoran Džamić
foto: Printscreen/Youtube/RTS

"Onkološki pacijenti, kojih ima sve više i više, sve teže podnose kovid infekciju. I ono što je apel – onkološki pacijenti moraju izuzetno da se čuvaju kovid infekcija jer klinički tok je izuzetno težak. Pacijenti koji se leče od bračnog steriliteta mogu slobodno da se vakcinišu i preporučujemo da se vakcinišu. Što se tiče pacijenata sa rakom prostate, preporučujemo što raniju vakcinaciju, korišćenje i treće, buster doze, da ne bi došlo do infekcije tokom terapije", istako je Džamić.

Kaže da, što se tiče zdravlja muškaraca, nismo loši, ali da možemo biti bolji.

"Za sve što primete, od poremećaja mokrenja, do neodređenog bola u trbuhu, mi sa Urološke klinike stojimo na raspolaganju pacijentima 365 dana u godini", zaključio je Džamić.

prostata
foto: Shutterstock

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:14

Teodori Džehverović dečko priredio iznenađenje za pamćenje: Doputovao iz Brazila, pao sočan poljubac u ponoć pred PUNIM KLUBOM!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track