Najnovije vesti

BOLJE SPREČITI NEGO LEČITI: Ako vas boli grlo, izbegavajte ove namirnice
Foto: Shutterstock

OBRATITE PAŽNJU

BOLJE SPREČITI NEGO LEČITI: Ako vas boli grlo, izbegavajte ove namirnice

Život -

Određena hrana i piće mogu pogoršati već lošu situaciju sa grlom, zato ih zaboravite dok bol ne prođe.

Upala grla jedan je od najčešćih zdravstvenih problema tokom zime. Često je propraćena kašljem, a možete je izlečiti ako konzumirate biljne čajeve, sirupe i određenu hranu. Međutim, postoji i nekoliko namirnica koje morate izbegavati jer mogu pogoršati problem.

Kisela hrana Od kiselih krastavčića, agruma i sličnih namirnica grlo će vas još više boleti. Čak i hrana pripremljena sa sirćetom je veoma loša za bolno grlo.

kiseli krastavci
foto: Profimedia

Začinjena hrana Možda mislite da vam začinjena hrana može pomoći da se oslobodite prehlade i kašlja, ali konzumiranjem ovih namirnica samo ćete pogoršati stanje. Beli luk, ljuta papričica, biber, muskatni oraščić i ostali ljuti začini štete grlu, pa ih nemojte koristiti.

Mlečni proizvodi Mlečni proizvodi takođe nisu dobri za upaljeno grlo, pa ih zato izbegavajte.

Mleko, imlek
foto: Shutterstock

Suva hrana Kad boli grlo, ne samo da je teško progutati suve namirnice nego je i poprilično bolno. Zato izbegavajte orahe, suvi keks i grickalice poput čipsa i grisina.

Kofein Šoljica vruće kafe će vam pružiti olakšanje, ali samo privremeno. Nakon nekog vremena grlo će postati još bolnije. Dakle, izbegavajte pića s kofeinom kad je grlo upaljeno, pa umesto njih popijte neki čaj blago zaslađen medom.

kafa
foto: Profimedia

(Foto:Shuttertsock)

01:30

KAKO RAZLIKOVATI ROTAVIRUS I KORONU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track