NA PRVI ZNAK BOLESTI HITNO KOD DOKTORA: Svako povećanje, otok ili bol u testisu zahtevaju detaljan i HITAN urološki pregled
Foto: Shutterstock

Rak koji pogađa najpotentniji deo populacije

NA PRVI ZNAK BOLESTI HITNO KOD DOKTORA: Svako povećanje, otok ili bol u testisu zahtevaju detaljan i HITAN urološki pregled

Život -

S obzirom na to da pravi uzrok nastanka raka testisa još nije poznat i da su rizični faktori brojni, ne bi trebalo da zanemarite pojave kao što su bezbolna zadebljanja u testisu, osećaj neprijatnosti ili zatezanja, koji ponekad može da prati bol u mošnici. Ako još gubite seksualnu aktivnost uz pojavu krvi u spermi, pravo je vreme da se hitno uputite kod urologa.

Testisi
foto: Profimedia

Statistika pokazuje da je Evropi u poslednjih 20 godina udvostručen broj novoobolelih od ove vrste raka, koji čini oko dva odsto svih malignih tumora muškaraca. Najčešće se javlja u uzrastu od 15. do 35. godine, to jest kod najpotentnijeg dela populacije. Iako uzroci nisu poznati, u rizičnu grupu spadaju muškarci kojima se testisi ne spuštaju iz trbušne duplje u mošnice ili oni kojima je neko u porodici bolovao od te bolesti.

testisi
foto: Profimedia

Pri svakom povećanju, otoku ili bolu u testisu neophodno je hitno obaviti detaljan urološki pregled. Bolest se leči hirurškim uklanjanjem obolelog testisa, a ako se bolest proširila na druge organe - hemioterapijom. Dijagnoza se postavlja ultrazvučnim pregledom uz određivanje takozvanih tumorskih markera. U slučaju da se bolest rano otkrije, izlečiva je u 95 odsto slučajeva.

KAKO URADITI SAMOPREGLED

Muškarci bi na svakih mesec dana trebalo da obave samopregled. Preporučuje se da to urade odmah nakon tuširanja, kada je koža mošnica opuštena. Opipajte nežno svaki testis, i ako primetite da je bilo gde tvrd ili da ima kvržicu veličine graška ili trešnje, ne odlažite odlazak kod doktora!

Testisi
foto: Profimedia

Kurir.rs/N.B.

Bonus video:

11:05

Doktor opisao kako žive ljudi sa bubrežnim problemima, ali i dao važan savet! Posebno pazite na ove dve stvari!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track