URASLA DLAKA VAM PRAVI VELIKI PROBLEM? Naša doktorka otkriva šta činiti kada nastane ova NEPRIJATNA bolest i kako se rešiti BOLA
Foto: Shutterstock

Pilonidalni sinus

URASLA DLAKA VAM PRAVI VELIKI PROBLEM? Naša doktorka otkriva šta činiti kada nastane ova NEPRIJATNA bolest i kako se rešiti BOLA

Život -

Pilonidalni sinus (urasla dlaka), sinus pilonidalis ili pilonidalna bolest najčešće nazivan i urasla dlaka, predstavlja hroničnu infekciju u predelu brazde između gluteusa tj. u predelu trtične kosti.

Urasla Dlaka
foto: Shutterstock

Iako benigna po svom karakteru ova bolest izaziva dosta neprijatnosti, bol, crvenilo, infekciju, sekreciju gnojnog sadržaja, neprijatan miris i onemogućava obavljanje svih životnih aktivnosti i komfor onima koji boluju od ovog oboljenja.

Na dileme vezane za ovu neprijatnu bolest i bliže objašnjenje odgovara doktorka Dragana Petrović Popović, subspecijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, kao i subspecijalista onkologije.

Mr sci med dr Dragana Petrović Popović, dr Dragana Petrović-Popović
foto: Privatna arhiva

Smatra se da je ovo urođeno stanje koje dovodi do formiranja potkožnog kanala u koji urastaju dlake i posledično dolazi do zapaljenja, sekrecije, crvenila, otoka, bola i stvaranja ožiljaka.

U osnovi ovog oboljenja je promena pravca rasta dlake, koja se usled nemogućnosti da raste iznad kože, kao što je normalno, podvlači pod kožu, i time izaziva nastanak kanala (sinusa) koji predstavlja izvor infekcije i tegoba, koji se otvara na koži ali i prodire u dubinu kroz potkožno tkivo i mišiće a može dopreti i do trtične kosti.

Pilonidalni sinus se najćešće javlja kod mladih muškaraca, ali se tegobe mogu javiti u bilo kojoj životnoj dobi, a sporadično i kod osoba ženskog pola. Pacijentima preporučujemo da se jave čim prvi put primete ovaj problem, jer je tada lečenje jednostavnije i obim operacije manji. Pravilna dijagnostika i blagovremeno urađena operacija obezbeđuju brz oporavak i potpuno izlečenje.

Neblagovremeno dijagnostikovan pilonidalni sinus može da dovede do komplikacija, lokalnog zapaljenskog procesa koji može biti praćen i povišenom temperaturom, otokom limfnih nodusa, povišenim vrednostima zapaljenskih faktora, i tada zahteva lečenje sistemskim antibioticima radi saniranja upale a tek nakon toga je moguće pristupiti hirurškom lečenju.

Dlaka
foto: Shutterstock

Potpuno izlečenje je moguće postići jedino operacijom. Tokom istorije operativno lečenje se menjalo, tako da i danas postoji nekoliko operativnih tehnika. Plastična i rekonstruktivna hirurgija imaju mogućnost operativnog lečenja u jednom aktu (jednom operacijom), hirurškom ekcizijom i ekstripracijom kao i rekonstrukcijom.

Ovom operacijom se postiže potpuno izlečenje u jednom aktu, operacija spada u domene jednodnevne hirurgije, nakon operacije pacijent se otpušta na kućno lečenje, tokom koga je potrebno mirovanje, konci se skidaju nakon 10-12 dana i nakon toga pacijent se vraća normalnim životnim i poslovnim aktivnostima.

Mr sci med dr Dragana Petrović Popović
foto: Privatna arhiva

Pacijentima preporučujemo da se specijalisti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije jave čim primete tegobe jer je lečenje tada daleko jednostavnije i lakše.

Ovu operaciju izvodimo timski, specijalista opšte hirurgije i specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije i time našim pacijentima pružamo potpuno rešenje koje uključuje ekciziju (isecanje) pilonidalnog sinusa i svih zahvaćenih tkivnih struktura i rekonstrukciju u jednom aktu.

Dlaka
foto: Shutterstock

Svakom pacijentu pristupamo individualno i posebno planiramo operativni zahvat za svakog pacijenta u zavisnosti od toga da li je pacijent već prethodno operisan i na koji način, da li su prethodno vršene incizije, koliko bolest traje, koliko puta i koliko često su se javljale infekcije i koje površine je zahvaćena regija.

Po potrebi se primenjuje i rekonstrukcija lokalnim režnjem, uglavnom kod pacijenata kod kojih problem traje dugo i gde je prisutna hronična infekcije, ili su pacijenti već operisani više puta bezuspešno.

Dlaka
foto: Shutterstock

Primenjujemo i sve principe estetske hirurgije čime se prisustvo ožiljka svodi na minimum.

Osim detaljnog plana operacije, pacijent se detaljno priprema za operaciju u smislu pregleda interniste, kao i analiza krvne slike, biohemije i koagulacionog statusa, i po potrebi dodatnih analiza i pregleda u zavisnosti od pridruženih bolesti.

(Kurir.rs)

Bonus video:

08:34

LOŠE VESTI ZA SVE KOJI PATE OD ALERGIJE! Doktorka upozorila: Svi koji imaju problem sa polenom MORAJU OVO DA ZNAJU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track