NE PRESKAČITE VAKCINU PROTIV GRIPA: Doktorka Obradović objašnjava zašto je bitna SEZONSKA zaštita i uz to je odlična PREVENCIJA
Foto: Shutterstock

Može da vam spasi život

NE PRESKAČITE VAKCINU PROTIV GRIPA: Doktorka Obradović objašnjava zašto je bitna SEZONSKA zaštita i uz to je odlična PREVENCIJA

Život -

Ove zime očekuje se da se grip stopi s kovidom, ili da bude u epidemiji, zato savetujem vakcinaciju - to je najbolja prevencija, poruka je prim. dr Biserke Obradović.

Dr Biserka Obradović
foto: Privatna Arhiva

Prim. dr Biserka Obradović, specijalista opšte medicine

Svake godine vakcina protiv gripa nas štiti od tri ili četiri soja gripa. One su poznate kao trovalentne i četvorovalentne vakcine: sojevi gripa A H1N1 i H3N2, kao i gripa B uključeni su u trovalentnu vakcinu, dok je dodatni soj gripa B uključen u četvorovalentnu vakcinu.

Vakcina protiv gripa smanjuje rizik od oboljenja u opštoj populaciji između 40 i 60 odsto tokom većine sezona gripa kada se sojevi vakcine dobro slažu sa sojevima koji cirkulišu.

vakcina
foto: Promo

Posebno je značajno što sada nudi zaštitu od gripa uzrokovanog virusima H1N1 i H3N2, koji imaju tendenciju da prolaze kroz više genetskih promena. S njima se inače teže vodi rat, a posledice izostanka vakcinacije mogu da budu fatalne.

Obratite pažnju na simptome

Simptomi obolelih od gripa H3N2, virusa za koji kažu da se najteže podnosi, slični su simptomima izazvanim drugim virusima sezonskog gripa. Obično se javljaju iznenada i mogu uključivati: kašalj, curenje ili zapušen nos, upaljeno grlo, umor, glavobolje, bolove u telu, jezu i groznicu, dijareju i povraćanje.

Većina obolelih može da se oporav kod kuće bez odlaska kod lekara.

prehlada, grip, virus, bolest, bolovanje
foto: Shutterstock

Simptomi se obično povlače u roku od nedelju dana, iako kašalj ili osećaj umora mogu da potraju nekoliko nedelja.

Smanjite rizik i za druge bolesti

Ali ako ste u grupi pod većim rizikom od komplikacija, obavezno se vakcinišite.

To ne znači da 100 odsto možete da izbegnete ovu bolest, ali ćete izbeći simptome koji signaliziraju da ste slučaj koji zahteva hitnu medicinsku pomoć: osećaj nedostatka vazduha ili problemi s disanjem, bol ili pritisak u grudima ili stomaku, vrtoglavica koja se javlja iznenada, uporno ili teško povraćanje, osećanje zbunjenosti, simptomi koji počinju da se poboljšavaju, ali se onda vraćaju s pogoršanim kašljem i temperaturom.

Bez vakcine, povećava se i mogućnost da, ako zaradite grip, dobijete infekcija uha, napad astme, srčane probleme, ali i upalu pluća koja ostavlja posledice, a može i da bude pogubna, baš kao i kod kovida 19.

grip, februar, zaraza, kašalj, temperatura, simptom
foto: Shutterstock

Dokazano je da je infekcija gripom A H3N2 teža od A H1N1 ili B u smislu groznice, smanjenog broja leukocita i C-reaktivnog proteina.

Važna je preventiva

Prim. dr Biserka Obradović kaže da lekari očekuju jači udar gripa nego prethodnih godina.

- Grip se javljao sporadično dve godine zbog velikog obuhvata vakcinacijom i poštovanja epidemijskih mera. Ove zime očekujemo da se stopi s kovidom, ili da bude u epidemiji, zato savetujem vakcinaciju - to je najbolja prevencija. Važno je raditi i na jačanju imuniteta, unositi vitamine i minerale, posebno cink.

imunitet, hrana
foto: Profimedia

Podrazumevaju se i zdrav način života: pravilna ishrana, dovoljan unos vode, fizička aktivnost, boravak na svežem vazduhu, a provetravanje prostorija je obavezno.

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

06:19

VAZDUH U SRBIJI OTROVAN! ZDRAVLJE DECE SVE UGROŽENIJE? Ekolog: Država treba HITNO da uvede vanredno energetsko stanje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track