FORD FIESTA ODLAZI U ISTORIJU?! Britanski mediji objavili loše vesti za ljubitelje popularnog modela, ELEKTRIFIKACIJA UZIMA DANAK
Foto: Ford

čeka se zvanična informacija

FORD FIESTA ODLAZI U ISTORIJU?! Britanski mediji objavili loše vesti za ljubitelje popularnog modela, ELEKTRIFIKACIJA UZIMA DANAK

Auto -

Ford je davne 1976. godine predstavio svog aduta u supermini B segmentu - Fiestu. Ovaj gradski automobil ubrzo je stekao ogromnu popularnost i sa više od 16 miliona prodatih primeraka jedan je od najvažnijih modela u istoriji ove slavne marke.

Prema pisanju britanskih medija, međutim, glasine kažu da će Fiesta sredinom 2023. godine biti izbačena iz Fordove ponude, dok se zvanične informacije o planovima brenda za ovaj mali hečbek očekuju uskoro.

Auto Express navodi da bi zvanična informacija sa vestima o ukidanju Fieste (kao i planovima koji ukazuju na to kada bi trebao da prestane njena prodaja) mogla da dođe već za nekoliko dana.

Ford Fiesta
foto: Ford

U Fordu za sada zvanično navode ovo: "Ubrzavamo naše napore da uložimo sve u elektrifikaciju i zato revidiramo naš portfolio vozila u skladu sa našom poslovnom strategijom. Ne komentarišemo spekulacije i podelićemo više informacija u narednim mesecima."

Ford prolazi kroz veliku tranziciju ka potpuno električnoj liniji i potvrdio je u martu ove godine da će Fiestin veći brat, kompaktni SUV Puma, biti dostupan kao potpuno električni automobil do 2024. Auto Express takođe piše da Ford nema planove za Fiestu EV.

Ford Mustang Mach-E
Ford Mustang Mach-Efoto: Ford

Smatra se da je deo razloga za odbacivanje Fieste u prvom mestu zbog sve veće cene malih automobila i klizanja prodaje u ovom sektoru u poređenju sa popularnijim malim SUV-ovima.

Fordov prelazak na električnu mobilnost će dovesti do toga da će se fabrika u Kelnu, gde se trenutno proizvodi Fiesta, pretvoriti u proizvodni centar EV koji će proizvoditi Ford modele bazirane na platformi Volkswagen Grupe MEB za električne automobile. Prvi Fordov model koji koristi ovu tehnologiju treba da krene u proizvodnju sledeće godine.

(Kurir.rs/ Autoblog)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track